دکترفاطمه سمامی » بیماری های زنان » افتادگی رحم درمان دارد !
۷ دقیقه

افتادگی رحم درمان دارد !

آنچه می خوانید...

رحم در انتهای روده بزرگ و مثانه به واسطه چندین رباط ماهیچه در جای اصلی خود نگه داشته شده است . اگر بافت های نگهدارنده در محل خود به اندازه ای قوی نباشند یک یا چند اندام ممکن ایت از محل خود پایین بیفتند . در این حالت احساس می شود چیزی شکم داده می شود که پرولاپس یا افتادگی رحم نامیده می شود. در این مقاله قصد داریم درباره علل افتادگی رحم و روش های درمانی آن بیش تر صحبت نماییم.

 

علت افتادگی رحم چیست ؟

پرولاپس یا افتادگی رحم معمولا در خانم ها بعد از دوران یائسگی رخ می دهد. آسیب به بافت های نگهدارنده رحم در دوران بارداری در هنگام زایمان از یک طرف و کاهش هورمون استروژن و تکرار فشار به رحم از طرف دیگر می تواند عضلات کف لگن را ضعیف کرده و باعث افتادگی رحم شود. احتمال پیشرفت پرولاپس با بالارفتن سن شدیدتر می شود .

چاقی و کارکردن طاقت فرسا و کشیدگی ماهیچه های اول لگن به عنوان مثال با کار سنگین فیزیکی از فاکتورهای خطر برای ایجاد پرولاپس است .

عوامل زمینه ساز بروز افتادگی رحم

برخی از علل و عوامل وجود دارند که در بروز افتادگی رحم نقش زمینه ای دارند. یعنی افراد با این موارد احتمال مواجهه با این عارضه یعنی افتادگی رحم در آنها افزایش پیدا می کند. از جمله این موارد می توان عوامل زیر را نام برد:

  • عوامل ژنتیکی
  • افزایش سن زنان
  • تجربه زایمان طبیعی
  • کاهش وزن به صورت مکرر
  • افزایش وزن به صورت مکرر
  • انجام فعالیت های سنگین و پرفشار؛ برای مثال بلند کردن یا جابجا کردن ابزار های سنگین، وزنه برداری زنان، انجام فعالیت های ورزشی پرفشار مثل بدنسازی
  • کاهش تحرکات جسمی
  • یبوست های مزمن و طولانی مدت: یبوست های طولانی مدت موجب می شود که عضلات کف لگن فشار های شدیدی را متحمل شوند در نتیجه افتادگی رحم یکی از عارضه های ناشی از یبوست خواهد بود.
  •  

علائم افتادگی رحم چیست ؟

درجه و شدت افتادگی رحم متفاوت است . در افتادگی خفیف معمولا هیچ علامتی وجود ندارد اما اگر شدید باشد:

  • بیمار احساس پری در مهبل و مجرای ادراری می کند .
  • توده جلو آمده ، احساس سنگینی و درد خفیف در قسمت تحتانی پشت
  • ناراحتی مبهم در لگن
  • کمردردی که با بلند شدن شدت می یابد .
  • مشکلات خالی کردن مثانه و ادرار
  • یبوست
  • بی اختیاری ادرار
  • نشت ادرار در هنگام خندیدن ، عطسه یا سرف
  • احساسی مانند نشستن روی یک توپ کوچک

باید توجه کرد که این نشانه ها صبح ها کمتر است اما در طول روز فرد مبتلا را بیشتر آزار می دهد.

افتادگی رحم چه عوارضی می تواند داشته باشد؟

در اثر بروز افتادگی رحم زنان با عارضه هایی روبرو می شوند که برای سلامتی شان بسیار خطرناک خواهد بود از جمله این عارضه ها:

بی اختیاری ادرار

در واقع در اثر افتادگی رحم، مثانه نیز دچار افتادگی می شود. در پی افتادگی مثانه بی اختیاری ادرار از جمله پیامد های منفی ای است که زنان تجربه خواهند کرد.

بروز عفونت های واژینال

زنانی که به افتادگی رحم و مثانه دچار می شوند از جمله مشکلاتی که گریبان گیر آن ها می شود بروز عفونت های واژینال، رحم و دهانه رحم و لگن می باشد.

چه راهکار هایی برای جلوگیری از بروز افتادگی رحم وجود دارد؟

یکسری اقداماتی وجود دارد که به عنوان روش های پیشگیری از بروز افتادگی رحم به زنان توصیه می شود. برای مثال:

  • انجام تمرینات کگل
  • انجام تمارین تقویتی در ناحیه عضلات کف لگن
  • پرهیز از بلند کردن یا جابجایی وسایل سنگین؛ انجام این کار ها باعث می شود که عضلات کمر و لگنی زنان فشار های زیادی را متحمل شود در نتیجه افتادگی رحم احتمال وقوع بیشتری پیدا می کند.
  • پرهیز از انجام فعالیت های سنگین ورزشی از جمله وزنه برداری
  • انجام فعالیت های ورزشی معقول و کم فشار به صورت مداوم
  • حفظ وزن ثابت و جلوگیری از افزایش یا کاهش وزن به صورت مکرر و مداوم
  • درمان بیماری یبوست در صورتی که به صورت مکرر و متوالی با این عارضه مواجه هستید.

انواع روش های تشخیص افتادگی رحم

برخی از زنان این پرسش را مطرح می کنند که افتادگی رحم چگونه تشخیص داده می شود. باید گفت روش ها و راهکار های مختلف تشخیصی وجود دارد که مهم ترین آنها :

معاینات لگنی و واژینال

زمانی که شما با علائم این عارضه به متخصصین مراجعه می کنید در مرحله ابتدایی تلاش می کنند که معاینات و ارزیابی هایی را در این بخش داشته باشند تا وضعیت قرار گیری رحم بررسی شود.

انجام تست پاپ اسمیر

در تست پاپ اسمیر می توانند با برداشت بخشی از مخاط دهانه رحم و واژن و انتقال آن به آزمایشگاه وضعیت بافت رحم زنان را مورد بررسی قرار دهند.

 

سونوگرافی

این راهکار در جهت مشاهده بخش های داخلی رحمی است تا وضعیت قرار گیری آن ارزیابی شود.

از دیگر روش های تشخیص می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • سی تی اسکن
  • تست ادرار
  • هیستوسالپنگوگرافی
  • بیوبسی آندومتر پیلوگرافی

چه روش های درمانی برای افتادگی رحم وجود دارد؟

چندین روش برای درمان پرولاپس یا افتادگی رحم وجود دارد . در مورد پرولاپس ملایم درمان های هورمونی ممکن است کافی باشد .

قرار دادن رحم بند در داخل رحم به عنوان حجاب دیافراگم ممکن است به اندازه کافی به افتادگی رحم کمک کند . فیزیوتراپ ممکن است به تقویت ماهیچه های لگن شما اقدام کند و ناراحتی شما را کاهش دهد.

ممکن است پزشک متخصص تصمیم به جراحی شما بگیرد تا ارگانهایی که پایین افتاده اند را در محل قبلی و اصلی شان با جراحی قرار دهند.

درمان افتادگی رحم با جراحی

پزشک ممکن است برای ترمیم پرولاپس رحم جراحی را توصیه کند. جراحی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. جراحی با حداقل تهاجمی (لاپاروسکوپی) ممکن است گزینه ای باشد.
  2. ترمیم بافت های ضعیف لگن

این عمل جراحی عموماً از طریق واژن انجام می شود اما گاهی اوقات از طریق شکم نیز انجام می شود. جراح ممکن است برای پشتیبانی از اندام های لگنی ، بافت اهدا کننده یا یک ماده مصنوعی را بر روی ساختارهای ضعیف لگن پیوند بزند.

  1. برداشتن رحم (هیسترکتومی)

 هیسترکتومی ممکن است در موارد خاص برای پرولاپس رحم توصیه شود. هیسترکتومی به طور کلی بسیار ایمن است ، اما مانند هر جراحی عوارض ایجاد می کند.

با پزشک خود در مورد تمام گزینه های درمانی خود صحبت کنید تا مطمئن شوید خطرات و مزایای هرکدام را درک کرده اید تا بتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید.

 

آیا افتادگی رحم باعث نازایی زنان می شود؟

یکی از نگرانی ها و دغدغه هایی که زنان دارند این است که آیا افتادگی رحم در باروری زنان نقش دارد یا خیر. برای پاسخ گویی باید گفت که بله این عارضه یعنی افتادگی رحم می تواند در عدم باروری زنان اثر بگذارد اما به طور کامل موجب نازایی نمی شود. برای مثال متخصصین می توانند راهکارهایی ارائه کنند که علیرغم افتادگی رحم بتوانید باردار شوید و حاملگی بدون خطری را پشت سر بگذارید. به همین دلیل توصیه می شود که در صورتی که افتادگی رحم روبرو هستید و می خواهید برای بارداری افدام کنید حتما از بهترین متخصصین در این حوزه مشورت هایی را دریافت کنید.

خاتمه  

در بخش های مختلف این مقاله به توضیح مبسوط در خصوص موضوعات مختلف در زمینه افتادگی رحم پرداختیم. پیشنهاد می کنیم در صورتی که این موضوعات توانسته است پاسخی برای پرسش های شما باشد و مطالب مفید و کاربردی بودند این مقاله را با کسانی که به هر دلیلی درگیر عارضه افتادگی رحم هستند به اشتراک بگذارید. از سوی دیگر می توانید پرسش های پاسخ داده نشده در این مقاله را در بخش کامنت ها با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت به آن ها پاسخ گوییم.

دکتر فاطمه سمامی

جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی

7 پاسخ
  1. ضمن عرض سلام. من ۴ سال پیش با مش مثانه ام را بالا بردن و هنگامه رابطه جنسی درد دارم و همیشه عفونت و درد مثانه دارم اگر مش را در بیارم چطور میشه.

  2. با سلام بنده دختری 34 هستم قبلا ورزش سنگین انجام می دادم وبرای مدتی هست هیچ ورزشی انجام ندادم وومجددا دوباره شروع کردم که طی دوماا ه اخیر خونریزی قاعدگی زیاد دارموطی دو سه روز اول و بعد کم می شود و حدود پنج و شش روز زمان پریودی بنده است وو پنج و شش روز عقب ووجلو افتادگی سیکل قاعدگی دارم و جدیدا طی دوماه درد های در کمر و زیر شکم خود و سنگینی و درد کمر د ناحیه کمر و گویا یک چیزی فشار می اورد به واژن بنده ضمنا خانم دکتر بنده پرده بکارت دارم خیلی می ترسم وواسترس دارم و ریزش مو شدید و گر گرفتگی و کم تحملی و خستگی و زودرنجی مشکل من چی می تواند باشد بنده کم خونی و مشکل گوارشی ندارم . لطفا مرا راهنمایی کنید

  3. با سلام خدمت خانم دکتر.ببخشید بنده چهل و نه سالم تفریبا یه سال است که فطع شده ام بعصی مواقع رحمم از وازن بیرون می اید .به نطر شما چه نوع عمل جراحی بکنم بهتره دیابت نوع دوم هستم ممنون

  4. با صدای بلند حرف زدن و جیغ کشیدن و عصبی شدن و راه رفتن بعد از جراحی افتادگی چه تاثیرات سوئی دارد؟

  5. سلام خان دکتر .مادر من ۷۱ ساله است و پرولاپس شدید دارد.و ما نگران عمل کردن ایشون هستیم،میترسیم تحمل عمل براشون سخت باشه .و میخواستیم از پساری واژینال استفاده کنیم .به نظر شما این کار خوبه؟ شما چه پیشنهادی دارین؟

    1. سلام به مطب جهت معاینه ودر صورت مناسب بودن جهت پساری مراجعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

fa_IRFA_IR