صفحه اصلی » بارداری و زایمان » گرگرفتگی در بارداری

گرگرفتگی در بارداری

آنچه می خوانید...

گرگرفتگی در بارداری یکی از مشکلاتی است که اکثر بانوان باردار دچار آن هستند. آیا باردار هستید و دچار مشکل گرگرفتگی شده‌اید؟ چه باور کنید و چه باور نکنید، گرگرفتگی تنها برای زنان یائسه نیست. درست مانند مشکلاتی مانند فراموشی و ضعیف شدن حافظه در بارداری و تکرر ادرار، گرگرفتگی نیز یکی از علائم بارداری است که بسیاری از زنان دچار آن می‌شوند. گرگرفتگی در واقع بخشی از فرایند بارداری است.

گرگرفتگی در بارداری

گرگرفتگی در سه‌ ماهه دوم و سوم بارداری بیشتر شایع است و معمولاً منجر به مشکلات بی‌خوابی و اختلالات خواب در بارداری می‌شود. این مشکل ممکن است در نواحی سر، گردن و قفسه سینه رخ دهد و معمولاً بین چند ثانیه تا چند دقیقه طول می‌کشد. برخی زنان ممکن است تنها در نیمه‌های شب دچار گرگرفتگی شوند، در حالی که برخی دیگر این مشکل را در تمام مدت بارداری خود تجربه کنند.

اگرچه داشتن گرگرفتگی در دوران بارداری امری عادی است، اما باید اطمینان حاصل کرد که علائمی که دارید واقعاً نشانه‌ی تب نیستند. داشتن تب ممکن است نشان‌دهنده‌ی وجود عفونت در بدن باشد و نیازمند مراجعه به پزشک می‌باشد.

آیا گر گرفتگی در دوران بارداری امری عادی است؟


گرگرفتگی در بارداری امری بسیار شایعی است و خوشبختانه موضوعی موقتی است. این مشکل پس از زایمان به‌طور خودبخود حل می‌شود. بنابراین، شما می‌توانید در طول دوران بارداری خود این موضوع را آگاهانه مدیریت کنید و به یاد داشته باشید که پس از زایمان این مشکل به طور خودبخود رفع خواهد شد.

مشکل گرگرفتگی از چه زمان آغاز می‌شود؟


گرگرفتگی در بارداری ممکن است بلافاصله بعد از لقاح آغاز شود و برای برخی از مادران، این موضوع یکی از اولین نشانه‌های بارداری است.  البته گرگرفتگی از جمله علائم بسیار شایع بارداری محسوب نمی‌شود و از نقطه نظر پزشکان نیز این موضوع به عنوان یک نشانه قابل‌ اطمینان برای بارداری محسوب نمی‌شود، خصوصاً اگر گرگرفتگی تنها علائمی باشد که به آن دچار شده‌اید.

شما باید به‌ جز گرگرفتگی به دنبال علائم دیگر بارداری نیز باشید، از جمله:

  • احساس درد یا حساسیت به لمس در سینه‌ها
  • احساس خستگی
  • حساس یا احساساتی شدن
  • احساس مزه‌ی فلز در دهان
  • لکه بینی و انقباضات شکمی
  • حالت تهوع
  • یبوست
  • افزایش ترشح‌های واژن
  • افزایش حساسیت به بوها
  • ولع شدید برای خوردن غذاهای شدید و احساس تنفر از بعضی غذاهای دیگر

گرگرفتگی دقیقاً چه حسی دارد؟


گرما معمولاً از سر و گردن نشات می‌گیرد و سپس به تمام قسمت‌های بالاتنه منتقل می‌شود. احساس گرمای شدید برای 30 ثانیه الی 5 دقیقه ادامه پیدا می‌کند. البته در مواردی ممکن است گرما در قسمت‌های پایینی بدن حس شود و مدت زمان آن کوتاه‌تر یا بلند‌تر از این بازه باشد.

مانند سایر علائم بارداری، احساس گرگرفتگی در هر یک از زنان منحصر به ‌فرد و متفاوت است. شدت گرگرفتگی و تعداد دفعاتی که رخ می‌دهد، در هر یک از مادران به‌گونه‌ای متفاوت است. بسیار مهم است که مادران بتوانند تفاوت گرگرفتگی و تب را تشخیص دهند. گرگرفتگی، حس گرما در بدن است ولی دمای بدن را افزایش نمی‌دهد در حالی که تب موجب افزایش دمای بدن می‌شود.

علت‌ها و دلایل گرگرفتگی


گرگرفتگی در بارداری

پزشکان نمی‌توانند به طور قطعی علت اصلی بروز گرگرفتگی در اوایل بارداری را تشخیص دهند، اما این موضوع را به مغز و هورمون‌ها نسبت می‌دهند. زمانی که زنان باردار می‌شوند، سطح استروژن بدن به شدت کاهش پیدا می‌کند که ممکن است منجر به افزایش استرس شود. این افزایش استرس می‌تواند منجر به ترشح بیشتر اپی‌نفرین در بدن شود و در نتیجه جریان خون در پوست افزایش یابد. این موضوع ممکن است باعث اتساع رگ‌های پوستی در سر و گردن شود و باعث قرمزی و داغی در این قسمت‌ها شود. این تغییرات هورمونی ممکن است باعث حس گرمای شدید در بدن شود.

نظریه‌ی دیگر این است که با باردار شدن، افزایش دمای پایه‌ی بدن در زمان تخمک‌گذاری همچنان تا ماه پنجم بارداری ادامه پیدا می‌کند و ممکن است منجر به بروز گرگرفتگی شود.

دلایل دیگری که ممکن است منجر به بروز گرگرفتگی در دوران بارداری شود، شامل افزایش متابولیسم بدن، افزایش وزن بدن، برنامه‌ی نامنظم خوردن و خوابیدن، استرس، تنش و عصبانیت، و کم‌آبی بدن می‌شود.

    علائم گرگرفتگی


    گرگرفتگی، احساس گرمایی شدیدی است که به طور ناگهانی و معمولاً در قسمت‌های فوقانی بدن ایجاد می‌شود. در ادامه برخی علائم گرگرفتگی را می‌بینید که به شما کمک می‌کند آن را تشخیص دهید:

    • گرما در بدن و حتی صورت شما منتشر می‌شود.
    • شما این حس را برای بازه‌های زمانی کوتاه اما احتمالاً چند بار در روز دارید.
    • احساس گرما می‌تواند ملایم و در حد حسی شبیه خوابیدن روی یک تخت آفتابگیر گرم و یا بسیار شدید و مانند قرارگرفتن در کنار یک کوره باشد.
    • گرگرفتگی به طور ناگهانی و بدون هیچ علائم هشداردهنده یا پیش‌زمینه‌ای رخ می‌دهد.
    • ضربان قلب شما بیشتر می‌شود.
    • صورت شما قرمز می‌شود.
    • عرق می‌کنید.

    چگونه می‌توان با مشکل گرگرفتگی کنار آمد؟


    بهترین توصیه ما این است که سعی کنید به نحوی بدنتان را خنک نگه دارید:

    • لباس‌های گشاد بپوشید. سعی کنید از الیاف طبیعی بیشتر استفاده کنید چرا که این پارچه‌ها بیشتر از پارچه‌هایی با الیاف مصنوعی، تنفس دارند.
    • اتاق خود را خنک نگه دارید. می‌توانید از پنکه استفاده کنید یا در یا پنجره را باز بگذارید تا نسیم خنکی به داخل اتاق بیاید.
    • تا جای ممکن از قرار گرفتن در فضای گرم، شلوغ و رفتن در مترو یا اتوبوس خودداری کنید.
    • اگر شب‌ها عرق می‌کنید، لباس‌های نازکی بپوشید که پارچه‌ی آن تنفس خوبی دارد.
    • اگر در خانه هستید می‌توانید در مسیر باد کولر یا پنکه بنشینید و در ماشین نیز می‌توانید کولر ماشین را روشن کنید.
    • زمانی که دچار گرگرفتگی می‌شوید، خوردن یک نوشیدنی سرد می‌تواند به خنک شدن شما کمک کند.

    آیا مشکل گرگرفتگی برای کودک مضر است؟


    گرچه احساس گرگرفتگی و حرارت شدید در بدن خود را تجربه می‌کنید، اما باید اطمینان داشته باشید که این موضوع هیچ تأثیری بر جنین شما ندارد. گرگرفتگی در دوران بارداری به کودک شما آسیبی نمی‌زند.

    گرگرفتگی چه زمانی برطرف می‌شود؟


    زمانی که گرگرفتگی برطرف می‌شود، می‌تواند متفاوت باشد. برخی از زنان ممکن است تنها برای چند هفته دچار گرگرفتگی شوند، در حالی که برای دیگران این مشکل تا پایان دوران بارداری یا حتی بعد از زایمان ادامه داشته باشد.

    در طول 12 هفته‌ی اول بارداری، برخی زنان ممکن است با چالش‌های مختلف روبه‌رو شوند و هر روز با مشکلات جدیدی مواجه شوند. اما زمانی که جنین به طور کامل شکل می‌گیرد، مراقبت‌های بیشتری صورت می‌گیرد و ترشح هورمون‌ها که قبلاً شدت داشت، به حالت عادی نزدیک می‌شود. برای بسیاری از زنان، مشکل گرگرفتگی بعد از سه‌ماهه دوم بارداری حل می‌شود. اما باید به یاد داشت که هر زنی ممکن است تجربه‌ی متفاوتی داشته باشد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *