درمان ویار (تهوع و استفراغ) در بارداری

صفحه اصلی » بارداری و زایمان » درمان ویار (تهوع و استفراغ) در بارداری

ویار بارداری وضعیتی است که شخص دچار حالت تهوع شدید، استفراغ، کاهش وزن و اختلال الکترولیت می‌شود. موارد خفیف با تغییرات رژیم غذایی، استراحت و داروهای ضد اسید قابل درمان هستند. اما در موارد شدید اغلب نیاز به بستری در بیمارستان می‌باشد. برای برطرف کردن این مشکل بدون مشورت با پزشک نباید هیچ دارویی مصرف کنید.

به محض شروع علائم تهوع در بارداری و تاثیر گذاشتن بر روی زندگی باید با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. وی می‌تواند برای کنترل علائم کم شدن آب بدن و سوءتغذیه در جنین، آزمایش ادرار تجویز کند. ممکن است برای بررسی احتمال وجود بیشتر از یک فرزند آزمایش سونوگرافی پیشنهاد شود. همچنین احتمال دارد به منظور کنترل سایر مشکلاتی که ممکن است موجب مریضی شما شده باشند مانند مشکلات کبدی یا تیروئیدی، آزمایش‌های خون تجویز شوند.

سایر علائم بارداری که ممکن است در اثر ویار بارداری یا سایر بیماری‌ها ایجاد شده و نباید نادیده گرفته شوند عبارتند از:

  • درد زیر شکم
  • تب
  • ضعف شدید
  • درد در حین بارداری
  • سردرد
  • سرگیجه و احساس ضعف یا گیج و منگ بودن
  • وجود خون در استفراغ

اگر هر یک از این علائم را داشتید باید بلافاصله با متخصص خود تماس بگیرید. جهت دریافت مشاوره و یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌های 0212268391902122683818– 02177839463 تماس حاصل نمایید.

ویار بارداری چیست؟


ویار بارداری به معنی استفراغ بیش از حد در دوران بارداری می‌باشد. این وضعیت از عوارض شایع بارداری نیست و از هر صد زن یک نفر دچار آن می‌شود. اگر مبتلا به ویار بارداری باشید احتمالاً کنترل استفراغ امری دشوار برایتان خواهد بود. ویار بارداری معمولاً بین هفته چهارم تا هفتم شروع می‌شود و حدود ۱۵ هفته از دوران بارداری بطول می‌انجامد. در بیشتر موارد، ویار بارداری با رسیدن به هفته بیستم برطرف می‌شود. متاسفانه در برخی زنان این مشکل تا آخر بارداری بطور کامل از بین نمی‌رود.

آیا من مبتلا به بیماری طبیعی بارداری یا ویار بارداری هستم؟


اگر دچار ویار بارداری باشید، درمان‌های طبیعی تاثیری نخواهند داشت و در زندگی روزمره‌ی خود دچار مشکل می‌شوید. همچنین به شدت نسبت به بوها حساس خواهید بود و تولید بزاق دهان نیز افزایش می‌یابد.

ویار و تهوع در بارداری در موارد زیر دلیل مشکل شما می‌باشد:

  • استفراغ طولانی مدت و شدید
  • عدم توانایی در خوردن و آشامیدن بدون استفراغ
  • کاهش بیشتر از ۵ درصد وزن پیش از بارداری
  • کم شدن آب بدن

اگر بیماری پس از هفته ۱۲ بارداری شروع شده باشد یا اگر دچار تب و درد هستید، ممکن است دلیل دیگری وجود داشته باشد، برای مثال:

  • ناراحتی معده
  • عفونت مجرای ادرار
  • بیماری تیروئید یا دیابت

چه عاملی باعث ویار بارداری می‌شود و آیا من در معرض خطر هستم؟


علت ویار بارداری با استفراغ در کودکان یا دیگر بزرگسالان متفاوت است. دلیل دقیق ویار بارداری نامعلوم است. مانند بیماری صبحگاهی، چند عامل از جمله تغییرات هورمونی در این مشکل دخیل هستند. برخی زنان بیشتر از سایرین مستعد ابتلا به ویار و تهوع بارداری می‌باشند.

احتمال ابتلا به ویار بارداری در شرایط زیر بیشتر است:

  • اولین فرزند خود را باردار باشید.
  • جنسیت فرزند دختر باشد.
  • دوقلو یا سه قلو باردار باشید.
  • خواهر یا مادرتان قبلاً دچار ویار بارداری شده باشند.
  • در بارداری قبلی دچار ویار بارداری شده باشید.
  • سابقه‌ی حالت تهوع در هنگام مصرف قرص‌های ضدبارداری هورمونی مبتنی بر استروژن داشته‌اید.
  • مستعد ابتلا به بیماری سفر یا میگرن باشید.
  • در ابتدای بارداری دچار اضافه وزن بوده باشید.
  • سنتان کم باشد.

عوارض


درمان تهوع و استفراغ بارداری باعث بروز عوارض جدی نمی‌شود. با این حال، استفراغ شدید ممکن است منجر به مشکلات جسمی مانند پاره شدن رگ‌های خونی در چشم یا ایجاد پارگی در مری شود که نیاز به درمان فوری دارد. کاهش مایعات بدن و کم‌تحرکی می‌تواند احتمال ابتلا به ترومبوز ورید عمقی را افزایش دهد. در برخی موارد، پزشک ممکن است توصیه کند از جوراب‌های فشرده‌سازی یا سایر روش‌های درمانی استفاده کنید، اما بماند که تحرک کافی و مصرف مایعات به میزان کافی نیز می‌تواند کمک زیادی به بهبود وضعیت شما کند.

آیا ویار حاملگی به فرزند آسیب می‌زند؟


با اینکه ویار حاملگی احساس بسیار ناخوشایندی خواهد داشت، اما در صورتی که درمان شود احتمال آسیب وارد شدن به فرزند بسیار کم می‌باشد. بدون انجام درمان موثر، این خطر وجود دارد که فرزند در هنگام زایمان کوچک‌تر از حد معمول باشد. اما بطور کلی احتمال آسیب دیدن فرزند به این طریق ناچیز می‌باشد. نگرانی درباره‌ی مصرف یک رژیم غذایی متعادل نداشته باشید بخصوص اگر در این مرحله از بیماری نمی‌توانید غذاها را در معده خود نگه دارید. فرزندتان می‌تواند مواد مغذی را پس از اینکه حالتان بهتر شد، دریافت کند.

تاثیرات ویار بارداری بر مادر


تهوع و استفراغ در دوران بارداری می‌تواند باعث ایجاد خستگی، استرس، افسردگی و عدم لذت از بارداری شود. این وضعیت ممکن است باعث احساس جدا شدن و عدم قبولی از سوی دیگران شود و شما را از لذت بارداری دور کند. علاوه بر این، ویار حاملگی می‌تواند برای شما و خانواده‌تان به مدت طولانی فعالیت‌های روزمره را دشوار کند. به عنوان مثال، انجام کارهای ساده مانند حمام گرفتن، رانندگی یا خرید کردن ممکن است به نظر غیرممکن برسد. این وضعیت ممکن است منجر به مشکلات در روابط شما با همسرتان شود، زیرا شما نمی‌توانید به طور طبیعی عمل کنید و هر دو احساس سردرگمی می‌کنید. ممکن است احساس کنید که هیچ کسی نمی‌تواند مشکلات شما را درک کند، اما باید بدانید که این وضعیت تقصیر شما نیست و می‌توانید درخواست کمک کنید.

چه کارهایی می‌توان برای تسکین ویار بارداری انجام داد؟


روش‌هایی وجود دارد که می‌توان برای کاهش و مقابله با علائم تهوع در دوران بارداری انجام داد:

1. با پزشک خود مشورت کنید و به او توضیح دهید که چه علائمی دارید و از او درخواست درمان بکنید.

2. از همسر، خانواده و دوستان خود در خرید کردن، آشپزی، نگهداری از فرزندان و امور خانه کمک بخواهید.

3. از مصرف غذاهایی که می‌تواند تهوع شما را تحریک کند، پرهیز کنید و به غذاهایی که می‌پسندید و می‌توانید بخورید.

4. با نوشیدن مقدار کافی مایعات یا مکیدن تکه‌های یخ، آب بدن خود را تامین کنید.

5. تا جایی که ممکن است استراحت کنید، زیرا خستگی می‌تواند علائم تهوع را شدیدتر کند.

درمان


برای بیماری‌های بارداری شدید یا ماندگار سریعاً دارو تجویز می‌شود. تمام داروها در حین بارداری باید با دقت مصرف شوند بویژه اگر در سه ماهه اول بارداری قرار دارید. اما این گونه داروها بطور کلی بی‌خطر بوده و احتمال آسیب به فرزند بسیار کم می‌باشد. ممکن است یافتن دارویی که برای شما موثر باشد نیازمند سعی و خطا باشد. اگر در بیمارستان باشید، احتمالاً تا زمان بهبودی علائم بطور روزانه وضعیتتان بررسی می‌شود. اگر نمی‌توانید غذا یا نوشیدنی‌ها را در معده نگه دارید، بلعیدن قرص نیز می‌تواند دشوار باشد. در صورتی که نتوانید دارو را در معده نگه دارید و یا مریضیتان ادامه پیدا کند، در این صورت در بیمارستان بستری می‌شوید.

در شرایط زیر نیاز به مراقبت در بیمارستان خواهید داشت:

  • داروها تاثیری نداشته باشند.
  • نمی‌توانید چیزی بخورید و بنوشید و کاهش وزن ادامه پیدا می‌کند.
  • پزشک تشخیص دهد که آب بدنتان کم شده است و یا دچار یک عارضه پزشکی شده‌اید.

اگر بیماری شما شدید باشد و مبتلا به یک وضعیت پزشکی مداوم مانند دیابت باشید، ممکن است زودتر در بیمارستان بررسی شوید.

پس از بستری در بیمارستان احتمالاً به شما سرم تزریق می‌شود تا آب، ویتامین و مواد معدنی از دست رفته بدن تامین شود. داروهای مخصوص این بیماری و ویتامین‌ها بویژه ویتامین ب ۱ ممکن است به سرم اضافه شوند یا مستقیماً تزریق گردند. کنترل و مدیریت زود هنگام در خانه ممکن است موجب شود که نیازی به مراجعه به بیمارستان به تعداد دفعات زیاد جهت درمان نباشد.

سایر درمان‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • استراحت مطلق: این امر می‌تواند موجب راحتی شود اما باید مراقب تاثیرات ضعف عضلانی و کاهش وزن ناشی از استراحت مطلق باشید.
  • داروهای گیاهی: مانند زنجبیل یا نعناع