صفحه اصلی » بیماری های زنان » درمان واژینیسموس (ترس از نزدیکی و دخول)

درمان واژینیسموس (ترس از نزدیکی و دخول)

آنچه می خوانید...

آن گروه از بانوانی که دچار واژینیسموس یا ترس از نزدیکی و دخول هستند، عضلات واژنشان هنگام ورود چیزی به داخل آن، برای مثال تامپون یا آلت تناسلی، منقبض یا فشرده می‌شود. به همین دلیل زن در این شرایط دچار ترس و استرس در هنگام رابطه جنسی می شود. این مسئله رابطه زناشویی را تحت تاثیر قرار داده و منجر به مشکلات فراوانی می شود که به آن واژینیسموس Vaginismusمی گویند واژینیسموس گاهی فقط ناراحتی مختصری را ایجاد می‌کند، اما گاهی بسیار دردناک می‌شود. خوشبختانه با بهره‌گیری از روش‌های مختلف می‌توان این ناراحتی را در زمانی کوتاه، حتی در عرض چند هفته برطرف کرد. در این مقاله قصد داریم تا در مورد واژیینیسموس برای شما صحبت کنیم پس این مقاله را تا انتها بخوانید.

درمان واژینیسموس

واژینیسموس (ترس از نزدیکی و دخول) چیست؟

بعضی از بانوان با عارضه‌ای به نام واژینیسموس مواجه هستند که در آن عضلات واژن به طور غیرارادی یا به صورت مداوم هنگام تلاش برای دخول در واژن منقبض می‌شوند. این انقباض‌ها می‌توانند مانع انجام رابطه زناشویی شوند یا منجر به درد شدیدی بشوند.

بانوان ممکن است در مواقع زیر تنگی و درد عضلات واژن را تجربه کنند:

  • هنگام دخول
  • زمان استفاده از تامپون
  • لمس کردن ناحیه نزدیک واژن

ترس از نزدیکی و دخول ممکن است مانع برانگیختگی و تحریک جنسی نشود، اما از دخول جلوگیری می‌کند. در معاینه معمولاً هیچ اثری از انقباض مشاهده نمی‌شود و واژینیسموس هیچ گونه ناهنجاری جسمی همراه نیست.

هم بانوان و هم آقایان ممکن است با مشکلات جنسی مواجه شوند که خوشبختانه این اختلال‌ها معمولاً قابل درمان هستند. هیچ یک از زوجین مقصر بروز این ناراحتی‌ها نیستند و هیچ کدام نباید شرمنده شوند. در هر حال این اختلال‌ها روابط زناشویی و کیفیت زندگی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. آمار دقیقی از تعداد بانوان مبتلا به واژینیسموس در دست نیست، اما ترس از دخول عارضه شایعی محسوب نمی‌شود.

انواع واژینیسموس

ترس از نزدیکی و دخول به دو نوع طبقه بندی می‌شود:

  • واژینیسموس اولیه: در این حالت دخول هیچگاه انجام نشده است.
  • واژینیسموس ثانویه: در این حالت دخول در گذشته انجام شده است، اما انجام آن دیگر ممکن نیست. عامل‌هایی چون جراحی زنان و زایمان یا پرتودرمانی از علل این عارضه به شمار می‌آید.

برخی بانوان پس از یائسگی دچار واژینیسموس می‌شوند. کاهش میزان استروژن و در پی‌آمد آن خشکی و کاهش خاصیت ارتجاعی و لغزندگی واژن نزدیکی را دردناک، اضطراب‌آور یا غیرممکن می‌کند. این عوارض یائسگی در بعضی موارد منجر به ترس از دخول و واژینیسموس می‌شود.

دیسپارونی (نزدیکی دردناک)

دیسپارونی اصطلاح تخصصی پزشکی است که به نزدیکی دردناک گفته می‌شود و غالباً با واژینیسموس اشتباه گرفته می‌شود. اما دیسپارونی علل دیگری چون کیست، بیماری‌های التهابی لگن یا آتروفی واژن دارد.

واژینیسموس چه عللی می تواند داشته باشد؟

واژینیسموس یک وضعیت است که علت آن همواره مشخص نیست. این مشکل می‌تواند ناشی از ترس از دخول که ممکن است ناشی از تجربیات ناخوشایند جنسی یا سوء استفاده‌های جنسی قبلی، تجربه نزدیکی دردناک، و عوامل حسی و عاطفی مختلف باشد. برای برخی از موارد، علت دقیق واژینیسموس مشخص نمی‌باشد. برای تشخیص واژینیسموس، پزشک ممکن است معاینه فیزیکی انجام دهد و سوالاتی در مورد سابقه پزشکی و روابط جنسی مطرح کند تا بهتر بتواند علت اصلی انقباض‌ها را تشخیص دهد. برخی از عوامل زمینه‌ساز ایجاد این وضعیت شامل موارد زیر می‌شود:

1. ترس از بارداری یا تجربه درد در هنگام رابطه جنسی که باعث منقبض شدن غیرطبیعی عضلات می‌شود.
2. اظطراب ناشی از ناآگاهی از روند برقراری رابطه جنسی.
3. اظطراب به دلیل احساس گناه از انجام برقراری رابطه جنسی.
4. عدم برقراری صمیمیت بین زن و شریک جنسی.
5. خشونت و عدم آماده سازی روانی زن برای ورود به یک رابطه جنسی موفق.
6. تجربیات ناخوشایند از دوران کودکی یا تجربه تجاوز جنسی.
7. تجربیات تلخ از مشاهده رابطه جنسی دیگران که ممکن است ناگهانی یا به علت عدم رعایت اطرافیان وی بوده باشد.

    عوامل جسمی دخیل در بروز واژینیسموس

    • انجام جراحی لگن
    • ورود به دوران یائسگی و ظهور علائم آن
    • عوارض جانبی ناشی از مصرف برخی از داروهای درمانی برای بیماری‌های مختلف
    • به وجود آمدن بیماری پوستی اگزما
    • تأثیر زایمان بر تغییرات هورمونی زنان
    • خشکی واژن و کاهش هورمون‌های جنسی زنانه به دلیل پیری و ورود به دوران یائسگی
    • آماده‌سازی ناکافی زنان برای ورود به رابطه جنسی موفق و لذت‌بخش؛ به همین دلیل، روان‌شناسان و متخصصان تأکید دارند که قبل از ورود به رابطه جنسی، حتماً پیش‌نوازی انجام شود تا زنان به لحاظ روانی برای برقراری رابطه جنسی آماده شوند.

    مزایای درمان واژینیسموس

    با توجه به اینکه مشکلات جنسی می‌تواند بر روابط زناشویی تأثیر منفی بگذارد، اهمیت دارد که این مشکلات بزودی مورد درمان قرار گیرند تا از نابودی و تیرگی روابط جلوگیری شود. مهم است که زوجین به آرامش بیشتری دست یابند و درباره ترس‌ها و احساسات‌ خود درباره رابطه جنسی با یکدیگر صحبت کنند.

    درمان واژینیسموس می‌تواند از طریق روش‌های مختلفی مانند آمیزش‌درمانی و استفاده از روان کننده (لوبریکانت) صورت گیرد. همچنین، امتحان کردن روش‌ها و موقعیت‌های مختلف در کنار همسر می‌تواند به بهبود وضعیت کمک کند. بهتر است از روش‌های کارآمد برای غلبه بر ترس از نزدیکی و واژینیسموس استفاده شود. در نهایت، برای درمان واژینیسموس، بهتر است با یک پزشک مشورت کرد تا راهکارهای مناسب واژینیسموس را بررسی کنید و از آنها استفاده کنید.

     
     
     
     

    روش‌های درمان واژینیسموس

    ترس از نزدیکی و دخول اختلالی قابل درمان است که برای درمان آن معمولاً از آموزش، مشاوره و ورزش درمانی بهره گرفته می‌شود.

    آمیزش‌درمانی و مشاوره

    آموزش آمیزش‌درمانی معمولاً شامل ارائه اطلاعات درباره آناتومی دستگاه تناسلی و اتفاقات حین برانگیختگی جنسی و نزدیکی زوجین می‌شود. همچنین نکاتی درباره عضله‌های موثر در بروز واژینیسموس به زوجین آموزش داده می‌شود. به این ترتیب همسران با وظایف هر یک از اعضاء بدن و واکنش بدن خود به این عملکردها آشنا می‌شوند.

    مشاوره با حضور یکی از زوجین یا هر دو نفر انجام می‌شود. بهره‌گیری از خدمات مشاور متخصص در زمینه مشکلات جنسی به درمان واژینیسموس کمک  می‌کند. روش‌های آرام‌سازی و هیپنوتیز نیز باعث می‌شود زن هنگام نزدیکی آرام‌تر و راحت‌تر باشد.

    دیلاتورهای واژن

    متخصص زنان و زایمان استفاده از دیلاتورهای واژن را به بیمار آموزش می‌دهد. سر مخروطی شکل دیلاتور را وارد واژن کنید. واژن با استفاده از دیلاتور به تدریج گشادتر می‌شود و عضله‌های واژن کشیده و منعطف می‌شود. برای صمیمی‌تر شدن رابطه با همسرتان می‌توانید برای وارد کردن دیلاتور از ایشان کمک بگیرید. دوره درمان پس از استفاده از یک مجموعه از دیلاتورها کامل می‌شود و در این زمان می‌توانید بار دیگر داشتن یک رابطه زناشویی لذت‌بخش را امتحان کنید.

    ورزش‌های کگل

    برای انجام ورزش‌های کگل باید عضله‌های کف لگن یعی عضله‌های کنترل کننده واژن، راست روده و مثانه را مرتب منقبض و شل کنید. محل این عضله‌ها را می‌توانید هنگام ادرار کردن پیدا کنید. برای این کار پس از شروع دفع ادرار، خروج آن را متوقف کنید. عضله‌هایی که برای کنترل تخلیه ادرار از آنها استفاده می‌کنید، همان عضله‌های کف لگن هستند که در این حالت انقباض و حرکت کردن آنها را حس می‌کنید. این عضله‌ها به صورت گروهی حرکت می‌کنند، بنابراین به طور همزمان منقبض و شل می‌شوند.

    با انجام این حرکت‌ها می‌توانید هنگام شل شدن و انقباض عضله‌ها کنترل بهتری روی آنها داشته باشید. مراحل انجام ورزش‌های کگل به شرح زیر است:

    1. مثانه را تخلیه کنید.
    2. عضله‌های کف لگن را منقبض کنید و تا 10 بشمرید.
    3. عضله‌ها را شل کنید و تا 10 بشمرید.
    4. این حرکات را 3 بار در روز، هر بار 10 مرتبه تکرار کنید.

    برای این که عضله‌های کف لگن بهتر تقویت شود، عضله‌های شکم، باسن یا ران را حین انجام ورزش کگل درگیر نکنید.

    آرام‌سازی و لمس

    تمرین‌های آرام‌سازی و اکتشافی مانند استحمام، ماساژ و تمرین‌های تنفسی روش‌های مفیدی برای آرام کردن بدن هستند. همچنین مشاوره رابطه  تکنیکی به نام آرام‌سازی پیشرونده را نیز آموزش می‌دهد. در این روش باید عضله‌های مختلف بدن را به ترتیب خاصی منقبض و شل کنید. سپس می‌توانید عضله‌های کف لگن را قبل از ورود انگشت یا مخروط دیلاتور منقبض و شل کنید.

    اگر به مرحله‌ای رسیدید که توانستید انگشت را داخل واژن کنید، سعی کنید تامپون را در واژن قرار دهید. در صورت لزوم می‌توانید از روان‌کننده نیز استفاده کنید. عجله نکنید و مراحل را به آرامی پیش ببرید، پس از آن که برای برقراری رابطه زناشویی آماده شدید، مرحله برانگیختگی و تحریک را کامل کنید و دخول را پس از پیش‌نوازی کافی انجام دهید.

    تزریق بوتاکس

    تزریق بوتاکس نیز در واقع از دیگر روش های درمان واژینیسموس به شمار می رود، که منجر به استراحت عضلات در هنگام نزدیکی می شود.

    البته توجه داشته باشید که تزریق بوتاکس به واژن جزء روش های موقتی محسوب می شود و ممکن است 2 الی 4 ماه ماندگاری داشته باشد.

    نحوه تزریق بوتاکس با بی حسی موضعی قابل انجام است و هیچ نوع دردی را در حین تزریق احساس نخواهید کرد مدت زمان انجام این کار به طور معمول حدود نیم ساعت خواهد بود در حالت کلی این روش درمانی کاملا سرپایی خواهد بود ولی قبل از درمان لازم است حتما زوجین در مورد استفاده از این روش درمانی با متخصص زنان و زایمان مشاوره داشته باشند.

    توجه داشته باشید ممکن است بعد از تزریق کمی کبودی و حساسیت را تجربه کنید که کاملا طبیعی بوده و جای هیچ نوع نگرانی نیست همچنین اگر بعد از تزریق خود دچار مشکل بی اختیاری ادرار شدید هیچ نوع نگران نشوید چرا که بروز چنین مشکلی کاملا طبیعی است.

     
     
     

    سوالات متداول شما در مورد واژینیسموس

     

    کلام آخر

    در واقع واژینیسموس به اختلال غیر ارادی عضلات واژن گفته می شود که بروز آن در هنگام داشتن رابطه جنسی اتفاق می افتد. بروز چنین مشکلی می تواند همراه با درد باشد از همه مهم تر منجر به کاهش اعتماد به نفس خانم ها و عدم بارداری آن ها خواهد شد از همین روز لازم است برای درمان به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

    7 پاسخ

    1. با سلام و احترام
      من و همسرم حدوده دوساله عروسی کردیم و لی هنوز موفق به برقراری رابطه جنسی نشده ایم.. همسرم شدیدا از رابطه جنسی هراس داره .. خواهش میکنم اگر کسی راحلشو میدونه کمکمون کنه

    2. سلام.اگه وقتی انگشت وارد واژن بشه دردی احساس نشه حتی دوتا انگشت اما وقتی آلت تناسلی وارد بشه درد خیلی شدید احساس بشه آیا همون بیماری واژینیسموس است؟

    3. سلام خسته نباشين من هنگام نزديكي خيلي ميترسم و عرق سرد ميكنم دستتام يخ ميكنه حتي واسه معاينه رفتم نتونستم بزارم دكتر تست بگيره ١سالم هست كه ازدواج كردم چيكاربايد بكنم

    4. با سلام..من یک سال و نیمه ازدواج کردم ولی نتونستم دخول کامل را با همسرم داشته باشم.و چند بار به پزشک زنان مراجعه کردم و معاینه کردن و نوع پرده من حلقوی هستش و قرص هم تجویز کردن اما فایده ای نداشت..و از طرفی بدلیل ترس فراوان امکان رفتن به پیش مشاور و درمانگر جنسی رو ندارم..خواهش میکنم کمکم کنین چون زندگیم داره از هم می پاشه و نه خودم و نه همسر دیگه لذتی از زندگی مون نمیبریم.

    5. سلام.
      پزشک عمومی هستم.همسرم فلوشیپ IVF هستن.۷-۸ ساله که ازدواج کردیم.یه پسر داریم که خانمم به روش C.S بدنیا آورد.ایشون بشدت از اینترکورس وحشت دارن.
      چیکار کنم؟

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *