ام اس و بارداری

صفحه اصلی » بارداری و زایمان » ام اس و بارداری

ام اس و بارداری

بیماری متناسب با سایر افراد و گروه‌ها، در زنان در سنین باروری، شایع‌تر است و بیشتر دیده می‌شود. زمانی که ام اس در زنان جوان تشخیص داده می‌شود، آن‌ها احساس ناراحتی و غم می‌کنند و در دوران بارداری اغلب سوالاتی در مورد اثرات این بیماری بر روی باروری و بالعکس از متخصص زنان و زایمان در شمال تهران می‌پرسند. مطالعات انجام شده در طول چند دهه گذشته به برخی از این سوالات و ابهامات پاسخ داده‌اند.

اما اگر ام اس دارید و می‌خواهید ازدواج کنید، باید بدانید که این بیماری از باردار شدن شما جلوگیری نمی‌کند و به فرزند متولد نشده‌تان صدمه‌ای وارد نمی‌کند. شانس بارداری و زایمان شما درست مانند زنان بدون بیماری ام اس خواهد بود. با این حال، مادران مبتلا به ام اس، با چالش‌های منحصر به فردی روبرو هستند. برای داشتن یک بارداری راحت‌تر، برنامه‌ریزی کنید و اطلاعات لازم را از آنچه که باید قبل از بارداری، در طول بارداری و بعد از آن انجام دهید، کسب کنید.

ام اس و بارداری

اثرات ام اس بر باروری


هیچ گونه مشاهداتی در خصوص عوارض ابتلا به بیماری ام اس و بارداری وجود ندارد که نشان دهند ام اس منجر به افزایش تعداد سقط‌های خود به خودی، مرده‌زایی یا ناهنجاری‌های مادرزادی می‌شود. مطالعات متعدد بر روی تعداد زیادی از زنان به صورت مکرر نشان داده است که بارداری، درد زایمان، زایمان و بروز عوارض جنینی در زنان مبتلا به ام اس هیچ تفاوتی نسبت به سایر گروه‌های زنان بدون این بیماری ندارد.

عوارض بارداری بر بیماری ام اس


تا قبل از سال 1950، به خانم هایی که به ام اس مبتلا بودند توصیه می شد، تا از بارداری خودداری کنند.  چرا که متخصصین معتقد بودند بارداری و زایمان ممکن است باعث بدتر شدن ام اس شود. در طول 40 سال گذشته، مطالعات بسیاری بر روی صدها زن مبتلا به ام اس انجام شده است، و تقریباً تمام آنها به نتیجه‌ای مخالف رسیده‌اند: بارداری باعث کاهش تعداد حملات بیماری ام اس، بخصوص در سه ماهه دوم و سوم می‌شود.

قبل از باردار شدن


با مشورت با متخصص زنان و مغز و اعصاب خود، تصمیم خود را درباره بارداری بگیرید. اگر بیماری ام اس شما تحت کنترل است، ممکن است بتوانید باردار شوید. با این حال، برخی از داروهای ام اس، مانند گلاتیرامر استات، تری فیلومید و اینترفرون، در دوران بارداری خطرناک هستند و باید حداقل یک ماه قبل از بارداری مصرف آن‌ها را قطع کنید.

همچنین، زمان‌بندی مناسبی برای باردار شدن داشته باشید و سعی کنید در زمانی که دارو مصرف نمی‌کنید، باروری خود را آغاز کنید. برای فهمیدن زمان مناسب، می‌توانید از کیت تخمک‌گذاری استفاده کنید یا با متخصص زنان و زایمان در شمال تهران مشورت کنید.

در دوران بارداری، از افرادی برای کمک در کارهای خانه خود استفاده کنید. بیماری ام اس و بارداری ممکن است باعث خستگی شما شود، بنابراین برای ذخیره انرژی خود برای به دنیا آوردن نوزاد سالم، از کمک دوستان و خانواده خود استفاده کنید. همچنین، باید قبل از زایمان برنامه‌ریزی کنید و اطمینان حاصل کنید که افرادی هستند که بعد از زایمان به شما کمک خواهند کرد.

در طول بارداری


در دوران بارداری می توانید از حملات ام اس به دور باشید و عوارض آن را نداشته باشید.

دلیل این اتفاق این است که بارداری، بخصوص پس از 3 ماه اول به طور طبیعی از بسیاری از زنان در برابر حمله‌های بیماری محافظت می‌کند. بنابراین، از آن لذت ببرید! بر دریافت مواد غذایی مناسب، ورزش و استراحت زیاد تمرکز کنید.

مراقب بروز عفونت‌های ادراری در دوران بارداری باشید. این مشکلات در زنان باردار مبتلا به ام اس شایع‌تر است. توصیه می شود به منظور پیشگیری از این عارضه مقدار زیادی آب بنوشید، و اگر هنگام دفع ادرار احساس سوزش دارید یا ادرارتان تیره یا بدبو است به متخصص زنان خوب خود اطلاع دهید. ممکن است به منظور بررسی عفونت دستگاه ادرار نیاز باشد که به صورت ماهانه آزمایش ادرار انجام دهید.

همچنین ممکن است مشکل یبوست داشته باشید. نرم کننده مدفوع می‌تواند باعث سهولت حرکت روده شود.

ممکن است زنانی که از دارو های خانواده کورتیکواستروئیدها (برای مثال، متیل پردنیزولون یا پردنیزون) برای جلوگیری از افزایش علائم ام اس حاد استفاده می‌کنند، به استفاده از آنها در دوران بارداری نیز ادامه دهند. استفاده از پردنیزولون در خانمی که در دوران شیردهی است باید تحت نظر متخصص انجام شود.

درمان  های توانبخشی و روانی برای مادران مبتلا به ام اس در دوران بارداری بسیار مهم و حیاتی است.  توانبخشی بسته به علائم ییماری ام اس متفاوت است، اما ممکن است برای  علائم این بیماری، انجام موارد زیر موثر باشد:

  • انجام فعالیت‌های معمول روزمره
  • حفظ عدم وابستگی به سایرین
  • درگیر کردن خانواده ها
  • استفاده از دستگاه‌های کمکی (برای مثال، عصا، بریس و واکر)
  • تنظیم یک برنامه ورزشی مناسب برای بهبود قدرت عضلانی، استقامت، و کنترل
  • بازیابی مهارت‌های حرکتی
  • بهبود مهارت‌های ارتباطی در صورتی که به دلیل ضعف یا عدم هماهنگی صورت و عضلات زبان مشکل تکلم داشته باشید.
  • کنترل بی اختیاری روده یا مثانه
  • بازیابی عملکرد شناختی
  • سازگار کردن محیط خانه برای امنیت و قابلیت استفاده توسط بیمار

بیماری ام اس و بارداریدر زنان مبتلا به ام اس زایمان چگونه است؟


زایمان در خانم های مبتلا به ام اس همانند سایر خانم ها انجام می شود. ولی این گروه از خانم ها به مدیریت های ویژه ای نیاز دارند. زایمان در این خانم ها با بیهوشی انجام می شود تا برایشان قابل تحمل باشد.

در طول زایمان ممکن است در لگن خود احساس درد داشته باشید که ممکن است نتوان اقباضات لگنی را حس کرد و تخمین زمان زایمان دشوار باشد. اگر مبتلا به ام اس هستید شاید کمی زایمان برایتان دشوار باشد. در خانم هایی که به ام اس مبتلا هستند، ممکن است بیماری بر روی اعصاب و عضلات تاثیر منفی بگذارد . پس در این گروه از خانم ها زایمان سزارین با استفاده از فورسپس و وکیوم انجام می شود.

به طور کلی، بارداری بر دوره های بالینی و درمانی طولانی مدت بیماری ام اس تاثیر گذار نیست. خانم های مبتلا به ام اس که می خواهند ازدواج کنند و زایمان داشته باشند. معمولا این افراد زمانی که زیر نظر متخصص زنان و زایمان و متخصص مغز و اعصاب باشند، به راحتی می توانند اقدام به بارداری نمایند. این خانم های عزیز با رعایت تمامی نکات و توصیه های بیان شده توسط متخصص میتوانند بارداری و شیردهی سالمی را تجره نمایند. چنانچه دچار بیماری ام اس هستید و قصد بادار شدن دارید می‌توانید برای انجام مشاوره‌های لازم قبل از باداری و نیز در طول بارداری با ما از طریق شماره‌های 021226839190212268381802177839463 تماس حاصل فرمایید و جهت رزرو نوبت مشاوره اقدام نمایید. همچنین می توانید ما را در پیج اینستاگرام دنبال نمایید.دکتر فاطمه سمامی متخصص زنان و زایمان دارای تجربه و مهارت لازم در زمینه بیماری زنان، نازایی و لاپاراسکوپی هستند .

در صورتی که مایل هستید زایمان طبیعی انجام دهید و به دلیل خستگی و ضعف عضلانی قادر به ایجاد فشار کافی نیستید، ممکن است متخصص زنان در تهران، بعد از بررسی از ابزار های خاصی برای ادامه این کار کمک بگیرد یا در صورت نیاز زایمان سزارین را انجام دهد.

اگر در لگن خود احساس درد نداشته باشید ممکن است زمان شروع زایمان را متوجه نشوید. به همین دلیل است که دکتر سمامی به خانم های عزیزی که دارای این شرایط هستند، توصیه می کنند در ماه اخر بارداری به طور مرتب به متخصص زنان خود مراجعه نمایند.

در زمان زایمان ممکن است دارو های مسکنی نیز استفاده شود. همچنین انجام زایمان با اپیدورال برای خانم های مبتلا به ام اس بلامانع است.

پس از زایمان و شیردهی


بعد از زایمان و در دوران شیردهی، احتمال دچار حملات ام اس شدن وجود دارد. تقریباً 40 درصد از خانم‌هایی که این بیماری را دارند، در 9 ماه اول پس از زایمان علائم ام اس را تجربه می‌کنند. با این حال، این علائم معمولاً به ناتوانی طولانی‌مدت منجر نمی‌شود.

اگر قبل از بارداری تاریخچه حملات ام اس داشته‌اید، ممکن است بیماری به شدت عود کند. بنابراین، مصرف داروهای خود را باید تحت نظر متخصص شروع کنید.

دکتر سمامی هشدار می‌دهند که مصرف داروها ممکن است باعث شود که نتوانید به نوزاد خود شیر بدهید، زیرا داروها از طریق شیر به نوزاد منتقل می‌شوند. بنابراین، اگر علائم بیماری شما تشدید نشده و نیازی به دارو ندارید، ممکن است بهتر باشد دوره شیردهی را به اتمام برسانید. اما اگر نیاز به مصرف داروها وجود دارد، باید از شیردهی خودداری کنید.

همچنین، باید به مراقبت از سلامت روانی خود توجه کنید. خانم‌هایی که به ام اس مبتلا هستند، ممکن است در دوران بارداری و پس از آن تحت تأثیر افسردگی قرار بگیرند. اگر علائمی مانند احساس غم، اندوه، یا ناامیدی دارید، بهتر است با متخصص خود تماس بگیرید.

آیا کودکتان مبتلا به ام اس خواهد شد؟

در 96 درصد از والدینی که به ام اس مبتلا بوده اند، فرزندان سالم و بدون داشتن بیماری ام اسن مشاهده شده است.

یک پاسخ

  1. سلام .خانم دکتر من ۲۰ساله که ام اس دارم والان ۷ساله که ازدواج کردم که پیشگیری با barker داشتم .الان حدود ۲۳روز دیگه زایمان میکنم .سابقا می گفتن بی حسی اپیدورال در ام اس ممنوع است .اما الان یکی دو مطلب راجع به بلامانع بودن بی حسی اپیدورال خوندم .میخواستم بپرسم سزارین با بی حس اپیدورال مشکلی نداره من الان زاهدانم و خودم هم متخصص اطفال هستم .
    با تشکر