زایمان طبیعی هنگامی رخ میدهد که کودک از طریق واژن (مجرای زایمان) به دنیا میآید. پس از بدنیا آمدن کودک شما، ممکن است بتوانید ظرف 24 تا 48 ساعت و در صورتی که مشکلات پزشکی خاصی وجود نداشته باشد به خانه بازگردید. اگر قبلاً زایمان سزارین داشتهاید از پزشک در مورد زایمان طبیعی پس از سزارین سوال کنید. پس از هر زایمان باید از مراقبتهای بعد از زایمان اطلاع داشته باشید. در ادامه این اقدامات توضیح داده میشوند.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6cdbe4″]
اغلب، پزشکان شش هفته پس از زایمان شما را ویزیت میکنند. ممکن است پزشک در این جلسه معاینه واژینال انجام دهد. اگر درد یا علائم دیگری دارید پزشک خود را در جریان قرار دهید و برای بهبودی سریعتر هیچ کدام از این جلسات را از دست ندهید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه و یا اطلاع از ساعات کاری مطب میتوانید با شمارههای 02122683919– 02122683818– 02177839463 تماس حاصل نمایید.[/alert]
مراقبتهای بعد از زایمان طبیعی
داروهایتان را همانگونه که دستور داده شده مصرف کنید
اگر فکر میکنید که داروهایتان مطابق انتظار عمل نمیکنند با پزشک تماس بگیرید. اگر نسبت به داروی خاصی حساسیت دارید به پزشک خود اطلاع دهید. لیستی از داروها، ویتامینها و داروهای گیاهی که مصرف میکنید را همراه خود داشته باشید. که شامل مقدار و زمان و دلیل استفاده از آنها است. این لیست یا بطریهای داروها را در جلسات پس از زایمان و در مواقع اضطراری با خود ببرید. لیست داروهای قدیمی خود را دور بیندازید.
داروهای غیراستروئیدی ضد التهابی
داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی ممکن است میزان تورم، درد و تب را کاهش دهند. این داروها را میتوان با دستور پزشک یا بدون نسخه تهیه کرد. این داروها میتوانند باعث خونریزی معده یا مشکلات کلیوی در برخی افراد شوند. همواره برچسب داروها را بخوانید و دستورات روی آن را قبل از استفاده دنبال کنید.
فعالیت
پس از زایمان، ممکن است بسیار خسته باشید. استراحت کافی پس از زایمان بسیار مهم است. برای مدتی بعد از زایمان سعی کنید فعالیتهای خود را در حد کوتاه مدت نگه دارید. ممکن است بلافاصله پس از زایمان قادر به انجام برخی از ورزشها مانند راه رفتن باشید. ورزش کگل ممکن است به بهبود سریعتر عضلات واژن و مقعد کمک کند. شما میتوانید ورزش کگل را با سفت و شل کردن عضلات اطراف واژن انجام دهید. ورزشهای کگل به ایجاد عضلات قویتر کمک کرده، و ممکن است از بی اختیاری ادرار جلوگیری کنند. پیش از شروع تمرینات با پزشک خود صحبت کنید. اگر بیرون از خانه کار میکنید از پزشک بپرسید که چه زمانی میتوانید کار خود را از سر بگیرید.
مراقبت از سینه
وقتی که شیر وارد سینه میشود، ممکن است در ناحیهی سینههای خود احساس پر بودن و سفتی داشته باشند. اگر قصد شیردهی دارید از پزشک در مورد چگونگی حفظ شیر و شیردهی سوال کنید. به منظور دریافت اطلاعات بیشتر از پزشک در مورد چگونگی مراقبت از سینهها حتی اگر در حال شیردهی نیستید، با پزشک خود مشورت نمایید. همچنین از پزشک در مورد شیردهی در حین مصرف دارو نیز سوال بپرسید.
یبوست
به شکم خود جهت خروج مدفوع فشار بیش از حدی وارد نکنید. غذاهای با فیبر بالا، مایعات اضافی، و ورزش منظم میتوانند به شما برای جلوگیری از یبوست کمک کنند. نمونههایی از غذاهای با فیبر بالا میوهها و سبوس میباشند. نوشیدن آب آلو و آب نیز موثر خواهد بود. ورزش منظم به فعالیت دستگاه گوارش کمک میکند. همچنین ممکن است توصیه شود که از داروهای بدون نسخهی نرم کننده مدفوع و فیبری استفاده کنید. این داروها باید طبق دستور مصرف شوند.
بواسیر
بواسیر رگهای متورم در داخل یا اطراف مقعد هستند. بارداری میتواند باعث جلو آمدن یا تورم بواسیر شود. ممکن است به دلیل بواسیر درد مقعدی داشته باشید. در مورد پیشگیری و مراقبت از بواسیر از پزشک خود سوال کنید.
مراقبت از پرینه
پرینه ناحیه بین واژن و مقعد است. برای کمک به التیام پرینه تا حد ممکن این ناحیه را تمیز و خشک نگه دارید. این امر به جلوگیری از عفونت نیز کمک میکند. میتوانید در هنگام استحمام این ناحیه را با ملایمت با آب و صابون بشویید. در صورتی که اپیزیاتومی داشتهاید، در مورد هر گونه مراقبت خاص از زخمها با پزشک خود مشورت کنید. اپیزیاتومی یک برش در ناحیه پرینه یا واژن است.
ممکن است پزشک حمام نشسته را جهت کاهش درد توصیه کند. در حین حمام نشسته، در داخل یک وان حمام پر از آب گرم یا سرد مینشینید. حمام نشسته در آب سرد ممکن است درد را بلافاصله کاهش دهد. جهت حمام نشسته در آب سرد، در یک آب نسبتاً گرم بنشینید و تکههای یخ را به آب اضافه کنید. به مدت 20 تا ۳۰ دقیقه یا تا مدتی که پزشک توصیه کرده در این حالت بمانید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد حمام نشسته و راههای دیگر برای کاهش درد از پزشک سوال کنید.
ترشحات واژن
شما پس از زایمان طبیعی، ترشحاتی از واژن خواهید داشت که نفاس نامیده میشوند. نفاس در روز اول یا دوم بعد از زایمان به رنگ قرمز روشن است. در روز سوم یا چهارم، مقدار آن کاهش مییابد و به رنگ قرمز متمایل به قهوهای تغییر میکند. حدود 7 تا 14 روز پس از زایمان ممکن است خونریزی شدیدتری داشته باشید. گاهی اوقات رنگ نفاس به زرد متمایل به سفید تغییر میکند و ممکن است بوی ناخوشایندی داشته باشد. ممکن است نیاز به استفاده از نوار بهداشتی و چند بار تعویض آن در روز داشته باشید. اگر بتوانید آن را بدون مشکل وارد واژن کنید میتوانید از تامپون نیز استفاده کنید. احتمالاً پزشک برای کاهش خطر ابتلا به عفونت توصیه میکند که در طول شب از تامپون استفاده نکنید. مشاهده نفاس تا هشت هفته پس از زایمان امری طبیعی است.
دوره ماهانه
پریود شما ممکن است ظرف 7 تا 12 هفته پس از زایمان مجدداً شروع شود. اگر در حال شیردهی هستید ممکن است زمانی بیشتری طول بکشد تا دوباره پریود شوید. حتی اگر دوره ماهانه شروع نشده باشد هنوز هم احتمال بارداری وجود دارد. اگر قصد بارداری را ندارید در مورد قرصهای ضد بارداری که برای شما مناسب هستند با پزشک خود مشورت کنید.
تغییرات خلق و خوی
بسیاری از زنانی که تازه مادر شدهاند پس از زایمان دچار تغییر خلق و خوی میشوند. برخی از این تغییرات به دلیل کمبود خواب، تغییرات هورمونی، و مراقبت از نوزاد رخ میدهند. برخی از تغییرات خلق و خوی مانند افسردگی شدید پس از زایمان (غم و اندوه عمیق) میتوانند جدیتر باشد. اگر احساس میکنید که پس از زایمان نمیتوانید از خود و فرزندتان مرقبت کنید با پزشک صحبت کنید.
فعالیت جنسی
ممکن است نیاز باشد که به مدت 6 تا 7 هفته پس از زایمان از انجام رابطه جنسی اجتناب کنید. ممکن است متوجه کاهش تمایل به رابطه جنسی و یا درد در هنگام آن شوید. احتمال دارد پزشک پیشنهاد کند که برای کمک به راحتتر شدن رابطه جنسی از روان کنندهی واژینال استفاده نمایید.
نکات مهم
در شرایط زیر با پزشک تماس بگیرید:
- تب دارید.
- درد پرینه برطرف نمیشود یا بدتر میشود.
- پوست بین واژن و مقعد متورم، گرم یا قرمز است.
- در ناحیه سینهها احساس تورم، سفتی یا درد دارید.
- احساس ناراحتی یا افسردگی میکنید.
- دچار بیاختیاری ادرار یا حرکات روده هستید یا حرکات روده وجود ندارد.
- بیشتر از حد معمول احساس خستگی میکنید.
- سوالات یا نگرانیهایی در مورد زایمان طبیعی یا داشتن فرزند دارید.
در شرایط زیر نیز بلافاصله به دنبال مراقبت پزشکی باشید:
- خونریزی ناگهانی و شدید واژینال دارید.
- چرک یا ترشحات زرد رنگ از واژن یا زخم خارج میشوند.
- میزان ادرار خروجی بسیار کم بوده یا اصلاً وجود ندارد.
- درد در قفسه سینه یا مشکل تنفسی دارید که در طول زمان بدتر میشود.
- احساس گرما، درد و حساسیت به لمس در دستها و پاهای خود دارید. ممکن است این نواحی متورم و قرمز به نظر برسند.
- به طور ناگهانی احساس سرگیجه و مشکل تنفسی میکنید.
درد جدید و ناگهانی در قفسه سینه احساس میکنید. ممکن است زمانی که نفس عمیق میکشید یا سرفه میکنید بیشتر احساس درد کنید و یا در حین سرفه کردن خون مشاهده شود.