فیبروم رحمی از علائم تا روش های درمان

صفحه اصلی » بیماری های زنان » فیبروم رحمی از علائم تا روش های درمان

فیبروم رحم توده‌ای غیرسرطانی در رحم است که غالباً در سال‌های باروری ایجاد می‌شود. این توده غیرسرطانی غالباً پس از یائسگی کوچک شده و علائم آن معمولاً کمتر یا به طور کام از بین می رود. چنانچه فیبروم رحم نیاز به درمان داشته باشد، باید برای دریافت درمان دارویی یا جراحی به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. برای اطلاع از بهترین طرح درمانی باید با متخصص زنان و زایمان مشورت کرد. در ادامه به اجمال با فیبروم یا میوم رحمی و روش‌های درمان آن آشنا می‌شویم.

فیبروم رحم

فیبروم رحم چیست؟

بسیاری از زنان در زندگی خود با مشکلات فیبروم یا میوم رحمی مواجه می‌شوند، اما بسیاری از آنها به دلیل عدم وجود علائم، این موضوع را نمی‌فهمند. متخصصین زنان و زایمان ممکن است در زمان معاینه لگن یا سونوگرافی قبل از زایمان، فیبروم را شناسایی کنند. اما شاید این سوال برای شما پیش بیاید که در چه شرایطی باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنیم؟ به این سوال باید اینگونه پاسخ دهیم که در صورت وجود شرایط زیر، مراجعه به پزشک ضروری است:

1. درد مداوم در لگن
2. قاعدگی شدید، طولانی یا دردآور
3. لک بینی یا خونریزی بین دوره‌های قاعدگی
4. مشکلات در تخلیه ادرار
5. تکرار ادرار
6. ایجاد مشکلات در باروری مانند سقط جنین و ناباروری
7. یبوست

در صورت وجود خونریزی واژینال شدید یا درد تند و ناگهانی در لگن، باید به سرعت درمان اقدام شود. در واقع، فیبروم (یا میوم رحمی) هیچ ارتباطی با افزایش خطر سرطان رحم ندارد و تقریباً هیچگاه به سرطان تبدیل نمی‌شود. اندازه فیبروم متغیر است و ممکن است از اندازه یک دانه غیر قابل تشخیص با چشم غیرمسلح تا توده‌های بزرگ در رحم متغیر باشد که باعث تغییر شکل و بزرگ شدن رحم می‌شود. فیبروم ممکن است به صورت تکی یا چندتایی باشد و گاهی اوقات به گونه‌ای گسترش می‌یابند که به قفسه سینه می‌رسند.

انواع فیبروم

در این بخش از مقاله قصد داریم تا به انواع میوم رحم اشاره کنیم ولی در ابتدا لازم است بگوییم که فیبروم به توده های عضلانی گفته می شود که در اثر تغییرات بافت رحم ایجاد می شود. فیبرو رحم از انواع مختلفی برخوردار است که در ادامه بیشتر در مورد هر کدام از آن ها صحبت خواهیم کرد:

ایجاد این نوع از فیبرو در بخش داخلی رحم می باشد که از لحاظ اندازه بزرک است ولی علائم خاصی ندارد. علائم این فیبرو زمانی خود را نشان می دهد که بیش از اندازه بزرگ شده که رحم و لگن را تحت تاثیر قرار می دهد علاوه بر داشتن درد در نایحه لگن و رحم می تواند به خونیرزی های رحمی نیز اشاره کرد.

این نوع فیبرو در حفره رحم ایجاد می شود که از علائم نشان دهنده آن می توان به خونریزی اشاره کرد.

ایجاد این وع فیبرو رد داخل رحم می باشد که در صورت بزرگ شدن می توان آن را از خارج رحم مشاهده کرد.

علل ایجاد فیبرو رحمی

بین عوامل رایج ایجاد میوم رحمی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تغییرات ژنتیکی: بسیاری از میوم‌ها دارای تغییرات در ژن‌هایی هستند که با ژن‌های موجود در سلول‌های عضلانی رحم متفاوت است.
  • هورمون‌ها: استروژن و پروژسترون دو هورمون مهم هستند که در رشد لایه پوششی رحم در هر دوره قاعدگی نقش دارند. به نظر می‌رسد این دو هورمون در رشد میوم رحمی تأثیرگذار هستند. فیبروم‌ها بیشتر از سلول‌های عضلانی طبیعی رحم دارای گیرنده‌های پروژسترون و استروژن هستند که ممکن است به دلیل کاهش تولید هورمون‌ها پس از دوره قاعدگی کوچکتر شوند.
  • عوامل دیگر رشد: مواد حفظ کننده بافت‌های بدن مانند عامل رشد شبه انسولینی بر رشد فیبروم تأثیرگذارند.

باردرای و فیبروم رحمی

میوم رحم معمولاً مانعی برای بارداری نیست، اما ممکن است فیبروم‌ها، به‌ویژه فیبروم ساب‌موکوزال، منجر به ناباروری یا سقط جنین شوند. فیبروم‌ها ممکن است احتمال بروز برخی عوارض بارداری مانند سقط جفت، زایمان زودرس و محدودیت رشد جنین را افزایش دهند.

 
 
 
 

راه های تشخیص میوم رحم

به منظور تشخیص فیبروم رحمی روش های مختلفی وجود دارد که از انواع این روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

معاینه لگن

میوم رحم غالباً به طور تصادفی هنگام معاینه دوره‌ای لگن تشخیص داده می‌شود. متخصص زنان و زایمان متوجه ناهنجاری در شکل رحم می‌شود و به وجود فیبروم مشکوک می‌شود.

سونوگرافی

متخصص زنان و زایمان دستگاه سونوگرافی (دگرساز) را روی شکم حرکت می‌دهد یا آن را وارد واژن (سونوگرافی ترانس واژینال) می‌کند تا تصاویری از رحم به دست بیاورد.

آزمایش خون

شمارش کامل سلول‌های خون (CBC) برای تشخیص کم خونی انجام می‌شود، چون ممکن است خونریزی مزمن باعث کم خونی شده باشد. آزمایش‌های دیگری برای رد احتمال ابتلا به اختلال‌های خونریزی دهنده یا ناراحتی‌های تیروئید انجام می‌شود.

آزمایش‌های تصویربرداری

چنانچه از سونوگرافی اطلاعات کافی را نتوان بدست آورد، متخصص زنان و زایمان دستور انجام تصویربرداری‌های دیگری مانند موارد زیر می‌دهد:

  • هیستروسونوگرافی
  • هیستروسالپنگوگرافی (عکس رنگی رحم)
  • هیستروسکوپی
  • ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی)

درمان فیبروم رحم

هیچ رویکرد مشخص و منحصر به فردی وجود ندارد که بهترین نتیجه را در درمان فیبروم رحمی به دست دهد و متخصصین از روش‌های گوناگون بهره می‌گیرند. متخصص زنان و زایمان روش‌های درمان علائم فیبروم رحم را توضیح می‌دهد.

درمان با دارو

داروهای طراحی شده برای درمان فیبروم رحم هدف قرار می‌دهند تا علائمی چون خونریزی شدید و فشار لگن را کاهش دهند و قاعدگی را منظم کنند. این داروها هورمون‌هایی را هدف قرار می‌دهند که می‌توانند علائم فیبروم را کاهش دهند، اما فیبروم را کاملاً از بین نمی‌برند و تنها می‌توانند آنها را کوچک‌تر کنند.

عمل‌های غیرتهاجمی

یکی از روش‌های غیرتهاجمی برای درمان فیبروم رحم، جراحی اولتراسوند (FUS) است. این روش درمانی یک روش غیرتهاجمی برای فیبروم رحم است که به حفظ رحم کمک می‌کند و نیازی به برش و جراحی باز ندارد. این عمل به صورت سرپایی انجام می‌شود و هنگامی که بیمار در داخل اسکنر ام‌آرآی با دگرساز با انرژی بالای اولتراسوند قرار دارد، انجام می‌شود. متخصص زنان و زایمان محل دقیق فیبروم رحم را با توجه به تصاویر مشخص می‌کند و سپس دگرساز اولتراسوند امواج صوتی را روی فیبروم متمرکز می‌کند تا آن را گرم کند و بخش‌های کوچکی از بافت فیبروم را متلاشی کند.

این روش نتیجه پژوهش‌های مستمر برای ایمنی درازمدت و کارایی بهینه و مناسب است و داده‌های گردآوری شده از ایمنی و تاثیرگذرای این روش حکایت از اثربخشی آن دارد.

عمل‌های با تهاجم حداقل

عمل‌های متعددی وجود دارد که فیبروم رحم را از بین می‌برد، بدون این که لازم باشد جراحی برای برداشتن آنها انجام شود. این عمل‌ها عبارت‌اند از:

آمبولیزاسیون شریان رحمی: در آمبولیزاسیون ذرات کوچکی موسوم به عامل‌های آمبولی در شریان‌های رساننده خون به رحم تزریق می‌شود تا خون به فیبروم نرسد. به این ترتیب میوم کوچک می‌شود و می‌میرد.

میولیز: متخصص در عمل لاپاراسکوپی از انرژی رادیوفرکانسی، جریان برق یا لیزر برای از بین بردن میوم و منقبض کردن رگ‌های خونی مسئول خون‌رسانی به آن بهره می‌گیرد.

میومکتومی رباتیک یا لاپاراسکوپی: متخصص زنان و زایمان در میومکتومی فیبروم‌ها را جدا می‌کند و رحم را نگه می‌دارد. اگر فیبروم کوچک و کم باشد، متخصص زنان و زایمان ترجیح می‌دهد لاپاراسکوپی یا عمل رباتیک را انجام دهد. در این عمل برش‌های کوچکی با استفاده از وسایل ظریف در شکم ایجاد می‌شود و فیبروم از رحم خارج می‌شود. متخصص در عملی به نام مورسیلاسیون (بریدن و درآوردن بافت) میوم را تکه تکه می‌کند و آن را درمی‌آورد. در این مرجله جراح ناحیه شکم را با استفاده از دوربین کوچک متصل به یکی از وسایل روی صفحه نمایشگر می‌بیند. میومکتومی رباتیک دیدی سه بعدی و بزرگ شده از رحم به متخصص زنان و زایمان می‌دهد که در مقایسه با اکثر روش‌های دیگر ظرافت، انعطاف پذیری و دقت بالاتری را ممکن می‌کند.

میومکتومی هیستروسکوپی: چنانچه فیبروم ساب موکوزال (زیرمخاطی) و داخل رحم باشد، این عمل توصیه می‌شود. متخصص زنان و زایمان با وارد کردن وسایل از راه واژن و دهانه رحم به داخل رحم به فیبروم دسترسی پیدا می‌کند و آن را خارج می‌کند.

خراش (ابلاسیون) آندومتر: متخصص وسیله خاصی را وارد رحم می‌کند و پوشش داخلی رحم را با استفاده از گرما، انرژی ریزموج، آب گرم یا جریان برق از بین می‌برد. پس از این عمل قاعدگی متوقف می‌شود یا شدت خونریزی کاهش می‌یابد.

عمل‌های جراحی قدیمی

عمل‌های جراحی قدیمی که برای درمان فیبروم رحمی انجام می‌شود عبارت است از:

میومکتومی شکمی: اگر چند فیبروم وجود داشته باشد یا فیبروم‌ها بسیار بزرگ باشد یا عمیق باشد، متخصص زنان و زایمان شکم را باز می‌کند تا بتواند میوم را خارج کند. بسیاری از بانوانی که هیسترکتومی (درآوردن رحم) به عنوان تنها راه‌ درمان میوم رحمی به ایشان پیشنهاد شده است، می‌توانند این عمل را در عوض خارج کردن رحم انجام دهند. در هر حال اسکار و زخم پس از جراحی بر باروری اثر می‌گذارد.

هیسترکتومی: جراحی درآوردن رحم تنها راه‌ حل اثبات شده‌ی دائمی برای درمان فیبروم رحمی است. البته هیسترکتومی جراحی بزرگی به شمار می‌رود.

سوالات متداول

کلام آخر

ما در این نوشته به طور کامل در مورد بیماری فیبرو رحم، دلایل ایجاد بیماری، درمان و بسیاری از موارد دیگر صحبت کردیم همچنین اشاره کردیم که یکی از مهم ترین عوامل در پیشگیری از بروز هر نوع بیماری رعایت یک سبک زندگی سالم می باشد. از همین رو برای درمان انواع بیماری های شایع در میان بانوان می توانید به دکتر فاطمه سمامی بهترین متخصص زنان و زایمان در تهرتن مراجعه کنید.

7 پاسخ

  1. سلام خسته نباشیددختر42ساله هستم فیبروم رحم دارم اینترامورال15mmفقط موقع پروییدزیادمیشوم اصلاهیچ دردی ندارم کم خونی شدیددارم دکتربیمارستان میلادرفتم به من گفت عمل نکن اگرعمل بکنی نازامیشویدولی بیمارستان ارش گفت عمل بکن رفتی نازای نداردتوراخداجواب من رابده خیلی میترسم عمل بکنم یانه

  2. سلام خسته نباشید من ۳۵ سالمه و یه دختر ۱۳ ساله دارم.دو ساله میخوام بچه دار بشم ولی نمیشه داخل رحمم یه میوم کوچک هست.علت بچه دار نشدنم چی میتونه باشه؟ایا میومی که داخل رحمم هست میتونه علت باشه؟ممنون

  3. سلام باتشكر ازشما و اطلاعات خوبتان كه باعث شد كه ناراحتي من كاسته شود خواهرم يك ميوم كه گفته شده اطراف ميوم خوني است دارد ميخاستم بدانم اين ميوم خطر ناك است.به متخصص زنان مراجعه كرده و داروهاي تقويتي و ضد بارداري تجويزكرده اند وازمايش خون بعد از مصرف يك ماه دارو كه بايد
    انجام دهند لطفا به من بگويد ايا اين احتمال خطر دارد؟باتشكر و سپاس از شما .

  4. باسلام چندین میون مراکنده اینترامورال دیده شده به ابعاد۱۲در۱۰ میلیمتر.یک توده کیستیک ب ابعاد۴۲در۳۹میلیمتردرتخمدان راست. مشکوک ب هموراژیک