تبخال تناسلی که با نام هرپس تناسلی نیز شناخته میشود، معمولاً یک نوع عفونت مقاربتی به شمار میرود. بسیاری از افرادی که دچار این عفونت هستند هیچگونه علائمی ندارند اما میتوانند از طریق رابطه جنسی، عفونت را به دیگران منتقل کنند. علائم این عفونت در صورت بروز، میتواند دامنه تغییراتی از درد خفیف تا تاولهای دردناک روی ناحیه تناسلی و نواحی اطراف آن داشته باشد. برای جلوگیری از بروز عوارض بیشتر لازم است این عفونت فوراً مورد درمان قرار گیرد.
تبخال تناسلی چیست؟
تبخال تناسلی یک نوع عفونت ناحیه تناسلی و پوست محیط اطراف آن است. این عفونت توسط ویروس هرپس سیمپلکس ایجاد میشود. ممکن است باسن و مقعد نیز دچار این عفونت شوند. به طور کلی دو نوع ویروس هرپس سیمپلکس وجود دارد که عبارتند از:
- ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1، علت معمول بروز تاول در نواحی اطراف دهان است. این ویروس همچنین دلیل بروز بیش از نیمی از موارد تبخالهای تناسلی است.
- ویروس هرپس سیمپلکس نوع 2 که معمولاً فقط باعث بروز تبخال تناسلی میشود. گاهی اوقات این ویروس میتواند باعث بروز تبخال در ناحیه دهان نیز شود.
چگونه فرد به تبخال تناسلی مبتلا میشود؟
معمولاً تبخال تناسلی از طریق تماس پوست با پوست شخصی که در حال حاضر آلوده به این ویروس است، منتقل میشود. معمولترین روش انتقال این ویروس از طریق داشتن رابطه جنسی واژنی، مقعدی و یا رابطه جنسی دهانی با فرد آلوده است؛ این ویروس همچنین از طریق تماس نزدیک با ناحیه تناسلی فرد آلوده نیز انتقال مییابد.
ویروس هرپس سیمپلکس همچنین میتواند از طریق یک بریدگی و یا شکاف موجود بر پوست سایر بخشهای بدن، نیز وارد بدن شود. اگر ویروس از این طریق وارد بدن شود گاهی اوقات میتواند انگشتان، دستها، زانوها و … را تحت تأثیر قرار دهد؛ البته در صورتی این اتفاق میافتد که نواحی ذکرشده با پوست آلوده شخص دیگری تماس داشته باشند.
علائم و نشانههای تبخال تناسلی چیست؟
اولین باری که فرد به ویروس هرپس سیمپلکس تناسلی آلوده شود، به آن عفونت اولیه میگویند. عفونت اولیه ممکن است باعث بروز علائم شود یا نشود. پس از فروکش کردن عفونت اولیه، ویروس از بدن پاک نمیشود و به صورت غیرفعال و خاموش در یک عصب مجاور باقی میماند. در برخی افراد، ویروس در زمانهای خاص فعال میشود و به پوست مجاور عصبی که در آن است منتقل میشود. اگر عفونت اولیه در اندام تناسلی بوده باشد، این کار باعث عود علائم تبخال تناسلی میشود و اگر عفونت اولیه در اطراف دهان بوده باشد باعث عود تبخال در ناحیه دهان میشود.
آزمایشهای تشخیصی
پزشک برای گرفتن یک نمونه کوچک و آزمایش آن، تاول را زخم میکند. نمونهبرداری و آزمایش میتواند تأیید کند که آیا عفونت، ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس بوده است یا خیر. همچنین ممکن است آزمایش نشان دهد که کدام نوع ویروس هرپس باعث بروز عفونت شده است. میتوان به طور همزمان آزمایشهایی برای جستجوی سایر عفونتهایی که از طریق رابطه جنسی منتقل میشوند، نیز انجام داد. گاهی اوقات یک آزمایش خون نیز انجام میشود. این آزمایش مشخص میکند که آیا شما در گذشته هم به عفونت ویروس هرپس مبتلا شدهاید یا اینکه این اولین بار است که دچار آن شدهاید. آزمایش خون همچنین میتواند نوع ویروس هرپس سیمپلکس را نیز مشخص کند.
روشهای درمان تبخال تناسلی چیست؟
اقدامات کلی که ممکن است به تسکین علائم تبخال تناسلی کمک کنند عبارتند از:
- مسکنهایی مانند پاراستامول میتوانند به تسکین درد کمک کنند.
- اگر در هنگام ادرار کردن احساس درد میکنید، در یک وان آب گرم بنشینید و ادرار کنید و یا جریان آب را روی ناحیهی تناسلی بگیرید و ادرار کنید تا دردتان کم شود.
- پمادهای بیحسکننده ممکن است بتوانند خارش و درد را کاهش دهند. افرادی که در حین ادرار کردن احساس درد میکنند، میتوانند حدود پنج دقیقه قبل از ادرار کردن پماد را روی ناحیه تناسلی خود بمالند.
- پیچیدن یک تکه یخ در یک حوله و یا استفاده از یک کیسه یخ و قرار دادن آن روی زخم به مدت 5 تا 10 دقیقه، ممکن است درد را تسکین دهد. یخ را به طور مستقیم روی پوست خود قرار ندهید زیرا این کار ممکن است باعث عارضهی «یخ سوختگی» شود.
- مقادیر زیادی مایعات بنوشید. این کار ادرار شما را رقیقتر و در نتیجه دفع آن را راحتتر میکند.
- از مصرف صابونهای معطر، وان کف و انجام این قبیل اقدامات خودداری کنید، زیرا این اقدامات میتوانند تحریککننده باشند. بهتر است زخم را با یک تکه پنبه و آب ساده و یا آب نمک تمیز کنید. خشک کردن ناحیه تناسلی با سشوار با درجه حرارت کم، ممکن است بهتر و راحتتر از استفاده از حوله و یا دستمال باشد.
- تا زمانی که زخمها و تاولهای ناحیه تناسلی درمان نشدهاند، از داشتن رابطه جنسی اجتناب کنید.
داروی ضدویروسی
داروهای ضدویروسی بدن را از ویروس هرپس سیمپلکس پاک نمیکنند. این داروها تکثیر ویروس را متوقف میکنند. مصرف داروی ضدویروسی، مفیدترین روش برای دفعات اول ابتلا به بیماری و بروز علائم است. در صورتی که این داروها در عرض پنج روز ابتدایی شروع بیماری مصرف شوند، شدت و مدت زمان علائم را کاهش میدهند. دوره مصرف داروهای ضدویروسی معمولاً پنج روز است؛ اما اگر تاولها همچنان باقی مانده باشند، ممکن است مصرف آن برای چند روز دیگر تمدید شود.
ممکن است برای درمان عود بیماری تبخال تناسلی، دیگر نیازی به داروهای ضدویروسی نباشد؛ زیرا علائم در حالت عود بسیار خفیفتر از علائم دوره اولیه بیماری هستند و معمولاً فقط چند روز طول میکشند. با این حال اگر شما در هنگام عود بیماری، علائم شدیدی داشتید؛ میتوانید یک دوره داروهای ضدویروسی را مصرف کنید. برای کاهش مدت زمان و شدت عود بیماری، به محض اینکه علائمتان شروع شد، مصرف دارو را آغاز کنید. برخی پزشکان داروهای ضدویروسی را تجویز میکنند که شما میتوانید آنها را در منزل نگه دارید و بلافاصله بعد از مشاهده اولین علائم عود، مصرف آنها را آغاز کنید. شروع درمان به موقع میتواند به کاهش شدت علائم بیماری کمک کند.
اگر بیماری شما به صورت مکرر عود میکند، یک گزینه این است که هر روز داروی ضدویروسی را مصرف کنید. اکثر افرادی که هر روز دارو را مصرف میکنند، عود بیماریشان به طور کامل متوقف شده و یا شدت و تکرر آن به مقدار قابل توجهی کاهش یافته است. به این روش، درمان جلوگیری کننده میگویند.
چگونه میتوان از بروز تبخال تناسلی پیشگیری کرد؟
تا به حال واکسنی برای جلوگیری از ابتلا به تبخال تناسلی تولید نشده است. چندین اقدام وجود دارد که ممکن است خطر ابتلا به تبخال تناسلی یا انتقال آن به دیگران را کاهش دهد. این اقدامات عبارتند از:
- برای برقراری رابطه جنسی، همیشه از کاندوم استفاده کنید؛ حتی در مواردی که اندامهای تناسلی فقط به هم نزدیک میشوند. دلیل آن این است که ممکن است فردی بدون اینکه خودش بداند، ویروس هرپس را به مدت طولانی در خود داشته باشد و آن را به دیگران انتقال دهد. کاندوم به طور کامل در برابر ویروس هرپس محافظ نیست اما میزان خطر را به مقدار قابل توجهی کاهش میدهد.
- از تماس نزدیک با فردی که دارای تبخال است خودداری کنید.
- اگر شما خودتان دارای ویروس فعال هرپس هستید، به منظور جلوگیری از انتقال آن، از تماس جنسی با افراد دیگر خودداری کنید.
- اگر فردی بداند که بیماریاش عود کرده است، با مصرف منظم داروهای ضدویروسی میتواند خطر انتقال ویروس را کاهش دهد.
- اگر همسر یک زن باردار به ویروس فعال هرپس مبتلا باشد، آن زن باید از برقراری رابطه جنسی با همسرش خودداری کند؛ زیرا اگر زن باردار دچار این بیماری شود، احتمال دارد نوزاد در حین زایمان طبیعی به این ویروس مبتلا شود.
سلام
من حدود یک سال که تبخال تناسلی از نوع ۱ گرفتم و هرماه عود میکند ، چه مدتی باید قرص آسیکلوویر را مصرف کنم؟
باتشکر
خانمی ۳۶ ساله هستم، یک سال و نیم پیش زخم دهانه رحم داشتم که فریز شد.از نظر جنسی فعال نمیباشم.معاینات اخیر مشکلی نداشته و دو تست پاپ اسمیر سالم داشته ام. برای رفع نگرانی از بازگشت زخم مجدد، معاینه شدن در چه فواصلی لازم است؟با تشکر
با سلام.
بنده کمی عفونت داشتم که بعد یکی دوروز زیاد شد والان روی ناحیه تناسلیم چندتا زخم مثل جای بریدگی دارم با سوزش زیاد.که هرروز داره بیشتر میشه وپیشرفت میکنه.ممنون میشم بگین چه کاری انجام بدم امکان رفتن به دکتر روهم ندارم. متاهلم
متشکرم
سلام خانم دکتر وقتتون بخیر. من مبتلا به تبخال تناسلی هستم چطور میتونم با فردیکه این بیماری را ندارد ازدواج کنم؟
سلام ممنون از مطالب خوبتون، دکتر من گاهی اوقات جوش میزنم عصبی میشم دکترم رفتم میگه هرپس ولی رابطه جنسی نداشتم ک مبتلا ب این ویروس بشم بیشتر مواقع بعد از استفاده ژیلت از این جوشا میزنم خسته شدم راهنماییم کنید
زمانی که هست جهت ویزیت مراجعه کنید