دکترفاطمه سمامی » بارداری و زایمان » کورتاژ چیست و چه کاربردی دارد؟
۶ دقیقه

کورتاژ چیست و چه کاربردی دارد؟

آنچه می خوانید...

کورتاژ یک روش جراحی است که پزشک از وسیله ای به نام کرت برای بررسی بافت رحم استفاده می کند. به گونه ای که می بایست دهانه واژن باز کرد تا از این طریق به بافت واژن وارد شد و نمونه برداری را انجام داد. این روش با دو هدف تشخیصی و درمانی انجام می شود ما در این نوشته قصد داریم تا در مورد کورتاژ، نحوه انجام، عوارض و بسیاری از موارد دیگر اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم پس تا انتهای این مقاله همراه با باشید.

کورتاژ را به چه علتی انجام می دهند؟

چرا کورتاژ انجام می شود؟

به طور کلی هدف از انجام کورتاژ تشخیصی و درمانی می باشد که به طور مختصر در مورد هر کدام از آن ها صحبت خواهیم کرد.

تشخیص یکی از علت های اصلی انجام کورتاژ می باشد، در این روش ابتدا دهانه رحم باز شده تا از این طریق نمونه برداری انجام شود و بعد به منظور انجام بررسی های بیشتر به آزمایشگاه فرستاده می شود تا از این طریق بتوان بیماری های چون سرطان رحم، پولیپ رحم و هایپرپلازی اندوکت را تشخیص داد.

در بعضی از مواقع انجام کورتاژ به منظور درمان یک بیماری انجام داده می شود که لازم است محتویات رحم برداشته شوند. هدف از انجام این کار عبارتند از:

  • بافت های باقی مانده در رحم امکان خونریزی و حتی ایجاد عفونت را در فرد گسترس داده از همین رو به منظور برای جلوگیری از کورتاژ استفاده می شود.
  • به منظور برداشتن پولیپ رحمی که معمولا غیر سرطانی نیز هستند استفاده می شود.
  • با پاک کردن جفتی که در رحم باقی مانده است احتمال خونریزی بعد از زایمان را کاهش می یابد.
  • به منظور برداشتن تومور هایی که در بارداری مولار ایجاد شده اند استفاده می شود.

کورتاژ چگونه انجام می شود؟

انجام این جراحی به طور معمول با بیهوشی یا به صورت سرپایی انجام داده می شود. در بسیاری از موارد پزشک به جای اینکه نمونه برداری را در بیمارستان تحت بیهوشی عمومی انجام دهد می تواند به صورت سرپایی در مطب انجام دهد. کورتاژ به طور معمول دردی را برای فرد به همراه نخواهد داشت و برای خانم هایی که سن بالا و مشکلات زمینه ای دارند انجام داده می شود.

اما تنها موضوعی که در این مورد وجود دارد این است که حجم بافتی که به عنوان نمونه از دهانه رحم برداشته می شود در برابر حجمی که با بیهوشی عمومی برداشته می شود بسیار کمتر است که البته همین حجم کم برای بررسی پاتولوژیست کافی است همچنین با استفاده از این روش پزشک می تواند تشخیص دهد که آیا سرطانی در رحم وجود دارد یا نه.

در چه مواردی کورتاژ با بیهوشی انجام می شود؟
در برخی موارد نمی توان کورتاژ تشخیصی را در مطب انجام داد و باید در بیمارستان تحت بیهوشی عمومی انجام داد این شرایط شامل:

  • زمانی که رحم به اندازه ای نازک است که نمی توان نمونه کافی از بافتهای آن برداشت و نمونه آن کم است.
  • زمانی که انقدر دهانه رحم تنگ است که بیمار بدون بیهوشی نمی تواند درد نمونه برداری را تحمل کند.

انجام همزمان هیستروسکوپی با کورتاژ تشخیصی

کورتاژ تشخیصی در موارد مهم با هیستروسکوپی انجام می شود. در هیستروسکوپی وسیله ای را داخل بافت رحم کرده تا بتوان پولیپ های اندومتر در بافت های رحم و پولیپ های ریزی که در سونوگرافی قایب مشاهده نیستند را دید.

در این مواقع اگر کورتاژ به تنهایی انجام شود ممکن است این پولیپ ها برداشته نشود همچنین در نمونه برداری نیز تشخیص داده نشوند. با هیستروسکوپی می توان محیط رحم را با وضوح بهتری مشاهده کرد و در همان زمان نیز آنها را از رحم خارج کرد.

در بسیاری از موارد پزشک شک دارد به اینکه علت خونریزی سرطان رحمی، پولیپ های اندومتر، افزایش ضخامت بافت اندومتر (علائم پیش از سرطان) است یا خیر که در چنین مواردی کورتاژ می بایست انجام شود. در بسیاری از موارد بیماران نزدیک شروع یائسگی خونریزی های نامنظم دارند و حجم خونریزی افزایش پیدا کرده است. در این موارد باید علت آن بررسی گردد زیرا احتمال سرطان رحم وجود دارد علاوه بر آن سرطان ها در یائسگی بیشتر دیده می شود که از علائم اولیه آن می توان به خونریزی اشاره کرد.

چه زمانی لازم است تا به پزشک مراجعه کنیم؟

بعد از انجام کورتاژ اگر علائم زیر را مشاهده کردید لازم است تا سریعا به پزشک مراجعه کنید برخی از این علائم عبارتند از:

  • تب
  • خونریزی شدید
  • ترشحات بد بو از ناحیه واژن
  • داشتن درد از ناحیه شکم

اقدامات و مراقبت های بعد از کورتاژ

بعضی از افراد هستند که ممکن است بعد از انجام کورتاژ به راحتی فعالیت های طبیعی خود را انجام دهند ولی در مقابل هستند افرادی که ممکن است نیاز به استراحت کردن دارند.

ممکن است بعد از انجام کورتاژ در زیر شکم خود کمی احساسی درد داشته باشید که جای هیچ نوع نگرانی وجود ندارد چرا که بعد از گذشت چند ساعت کاملا رفع می شود. با توجه به تمامی موضوعات گفته شده از جمله مراقبت های لازم بعد از کورتاز عبارتند از:

  • لازم است تا در مورد کم کردن مواد غذایی خود حتما با پزشک خود مشورت داشته باشید.
  • بعد از انجام کورتاژ چون داروهای بیهوشی به بیمار تزریق شده است بهتر است تا حتما یک نفر به عنوان همراه در کنار بیمار باشد.
  • بهتر است از انجام کورتاژ استراحت کافی داشته باشید.
  • داروهای تجویز شده پزشک را حتما به موقع و سروقت مصرف کنید.
  • از دوچرخه سواری به شدت اجتناب کنید چرا که به رحم شما فشار زیادی وارد می کند.
  • از رفتن به استخر و وان برای مدتی به شدت اجتناب کنید.
  • خانم ها بعد از انجام کورتاژ تا مدت 2 هفته به هیچ عنوان نزدیکی نداشته باشند چرا که تخمک گذاری به طور نرمال انجام نمی شود.
  • حدودا 2 تا 6 هفته بعد از کورتاژ شروع عادت ماهانه است که خیلی بهتر است تا از تامپون استفاده نکنید.

عوارض کورتاژ

به طور معمول افرادی که عمل کورتاژ را انجام داده اند عوارض خاصی در آن ها مشاهده نشده است ولی بعضی از خطرات و عوارضی که ممکن است بعد از کورتاژ ایجاد شود به شرح زیر می باشد:

  • بروز عفونت
  • امکان لختگی خون
  • آسیب دیدگی رحم
  • بروز مشکلات مربوط داروهای بی هوشی

توجه داشته باشید اگر آسیب دیدگی مربوط به دهانه رحم باشد ممکن است فرد علائمی چون خونریزی شدید، تب، لزر، درد شدید، ترشحات بد بو از واژن را داشته باشد. در صورت مشاهده هر کدام از این عوارض لازم است تا سریعا به پزشک مراجعه کنید.

کلام آخر

ما در این نوشته در مورد کورتاژ، نحوه انجام آن، عوارض و بسیاری از موارد دیگر صحبت کردیم همچنین گفتیم که کورتاژ یک روش تشخصی و درمانی محسوب می شود که لازم است تا حتما تخصص بهترین متخصص زنان و زایمان انجام داده شود.

دکتر فاطمه سمامی

جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی

5 پاسخ
  1. با سلام، من ضخامت اندمتر دهانه رحمم25شده و گفتند باید کورتاژ تشخیصی کنم ولی خیلی میترسم و نمیتونم خیلی هزینه کنم اگر ممکنه راهنماییم کنید وهزینه کورتاژ رو بفرمایید ممنون

  2. باسلام
    خسته نباشید
    خانم دکتر بنده چندین سال است ک خونریزی نامرتب دارم گاهی در ماه دوبار خونریزی دارم بعد از نزدیکی خونریزی دارم پزشکان متععدی مراجعه کردم همه آزمایش و سونویی دادم موردی نبوده یا قرص هورمونی دادند یا داروی عفونی حل نشد که نشد لطفا مرا راهنمایی کنید چه راه درمانی باید پیش بگیرم تا مشکلم هل شود .
    متشکرم

  3. با سلام و احترام خدمت خانم دکتر سمامی بزرگوار من در حین کورتاژ تشخیصی رحمم سوراخ و سپس لاپاراتومی شدم تا سوراخ دوخته شود الان ۲۱روز از عمل می گذرد و درد های شکمی دارم .این درد طبیعی است یاخیر؟

  4. سلام وقت بخیر من خونریزی شدید دارم طی یک ماهدوتا سونو انجام دادم ک مشخص شد اندومتریال دریک سونو۱۹و در سونوی دوم ۱۸بوده دکتر دستور کورتاژ تشخیصی دادند میخواستم بدونم راهی جز جراحی نیس؟؟من بدلیل pcoبودن چندسال باردار نمیشدم و الان یک پسر ۱۰ماهه دارم بعداز بند امدن خونریزی زایمانم اونم با قرص ۶ماه یا پریود نبودم یا لک بینی داشتم ولی بعد ی دوره خونریزی داشتم۱۲روز ک باقرص پروژستون و‌جلوگیری و‌امپول بند اومد و‌الان دوباره ک اونا تمام شده خونریزیم شروع شده راهی جز کورتاژ تشخیصی نیس برای بارداری بعدی مشکلی نداره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

fa_IRFA_IR